2021. szeptember 26., Jusztina, Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Gépi látással nő a terméshozam

Az Újdelhi melletti Imago AI agtech startup mesterségesintelligencia-technikákkal kívánja kielégíteni az egyre nagyobb terméshozam iránti igényt, és csökkenteni a veszteségeket.

Számítógépes látással és gépi tanulással teljesen automatizálják a termés várható mennyiségének és minőségének mérését, növelik a növények ellenálló képességét, felgyorsítanak egyébként manuális és időrabló folyamatokat: növényi jellemzők gyakran körzővel, colstokkal, hagyományos mérőeszközökkel végzett számszerűsítését.

Fotó: szuperfarm.hu

Vetőmagok előállításával foglalkozó indiai cégeknek hat-nyolc év egy új változat kifejlesztése, az Imago AI a mérések tempóját akár 75 százalékkal is képes felpörgetni, a fejlesztést pedig három-négy évre csökkenteni. MI-alapú feldolgozótechnológiával drasztikusan több adatpont rögzíthető, mint emberi szemmel. 

A genetikai tervezés, a helyszín, a környezet kiválasztásához alkalmazott módszerek egyike nagyon ellentmondásos, megosztja a szakértőket és a közvéleményt. Az Imago AI teljesen más technológiával akarja ugyanazokat az eredményeket elérni. Például

ha a kiválasztott mag természeténél fogva ellenállóbb a járványokkal szemben, az MI „megmondja”, hogy a gazdák kevesebb rovarirtó szert használjanak.

A számítógépes látást és a gépi tanulást ugyanis betegségek azonosítására, adott növények fertőzésmértékének mérésére szintén használják. Ez rendkívül fontos, mert a világ vetőmagjainak kb. 40 százaléka fertőzések miatt vész kárba.

Eredményeiket pilotprojektekben  manuális mérésekkel hasonlították össze, és kiderült: 99 százaléknál is pontosabbak. Fertőzéseket például lehetetlen kézileg pontosan mérni.

Elsődlegesen a vetőmagcégeket célozzák meg, de az élelmiszeriparra is gondolnak.

Neked ajánljuk
Önfenntartó, vízen lebegő holland tehenészet A legeltetés mint védekezés Hogyan előzhetné meg az emberiség az ökológiai összeomlást? 2. rész (videó) Még lehet jelentkezni a kéktúrázás napjára Mutatjuk a 2020-as hazai energiamixet
Tovább a forrásra: szuperfarm.hu
Vissza
Hírfolyam