2022. január 25., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Biotojás az internetről: app köti össze a termelőt a vevővel

Lengyel Éva sikeres könyvelőként beleszeretett egy Szeged melletti tanyába, kiköltözött, és hamar benépesítette a baromfiudvarát is. Szabadtartású tyúkokat kezdett el nevelni, és biotojás-termelésbe fogott. De az értékesítés nehezebben indult, mint amire számított. Elindította a Microker elnevezésű webes felületet, melynek segítségével az ország bármely területén élő termelő és kézműves díjtalanul meg tud jelenni termékeivel az interneten, ahol a vásárolni akarók megtalálják őket.

Lengyel Éva számtalanszor hallotta a környezetében és olvasta internetes fórumokon, hogy sokan keresnek tanyasi baromfit, tojást, gyümölcsöt, miközben tudta, hogy feléjük hány olyan ember él, akinél például a lehullott gyümölcs a fa alatt marad, mert saját fogyasztásra sok, ahhoz viszont kevés, hogy érdemes legyen elvinni a piacra.

Lengyel Éva szabadtartású baromfijai Fotó: magyarmezogazdasag.hu

Éva úgy gondolta, hogy a mindennapi életünket, kapcsolatainkat az tenné tartalmasabbá, ha a helyi közösségekben jönnének létre emberi és gazdasági kapcsolatok, vevő és eladó között is.

Saját tapasztalatai és elképzelési alapján, számítógépes szakemberek segítségével készítette el a Microker elnevezésű webalkalmazását, ami egyfajta térképes keresőrendszer, és általa

az ország bármely területén élő termelő és kézműves díjtalanul meg tud jelenni termékeivel az interneten.

Az internetes piacfelület létrehozásával az volt a célja, hogy a fogyasztók a lakóhelyükhöz legközelebb szerezhessék be a háztartásuk számára szükséges alapanyagokat, közvetlenül a termelőktől. Lehetőség van akár néhány kilogramm háztáji felesleg értékesítésére is.

Az élelmiszerre költött pénz a helyi gazdaságot, gazdákat erősítve helyben maradhat, és csökkenhet az áruk utaztatásából származó környezeti terhelés is.

A Microker piaci oldala most még inkább csak a Facebook-csoportban működik. Ebben a termelők napi szinten teszik közzé a kínált terméküket, az érdeklődők pedig írnak nekik, megszervezik a szállítást.

A köszönőlevelekből kiderül, hogy volt, akinek még galambot is sikerült beszereznie a portálon keresztül a gyerekkori kedvenc karácsonyi vacsorához, a galambleveshez.

Egy termelő az ország másik végéből küldött neki hat csomaggal, ráadásul ingyen. Volt olyan is, aki minden karácsony előtt egy bizonyos mennyiségű tanyasi baromfit ajánl fel a nélkülözőknek, és kérte, aki ismer rászoruló családot Tatabánya környékén, értesítse őt.

Az eddigi tapasztalatok szerint a legnagyobb igény a baromfira mutatkozott. Talán azért, mert ez az, ami minőségében a leginkább eltér a boltban vásárolttól. Az oldalon csillaggal és szövegesen is értékelni lehet a termelőket.

A webfelület létrehozását és fenntartását egyelőre Éva fedezi, de a forrásai végesek, és azt reméli, hogy minél több termelő csatlakozik az oldalhoz, ha pedig nagy lesz a látogatottság, reklámok bevételéből tudja majd állni az üzemeltetést.

Azok, akik nehezen találják meg vásárlóikat, illetve akik ismernek ilyeneket, jelentkezzenek, és a vásárlók is csatlakozzanak annak érdekében, hogy minél hamarabb tudjon úgy működni az oldal, ahogyan megérdemli ez a szép kezdeményezés.

Neked ajánljuk
A siker titka vidéken, 10. rész - Myfarm közösség (videó) Itt vannak a hazai ősgabonából készült egészséges kenyerek (videóval) A siker titka vidéken, 9. rész – Hékás – tanyasi finomságok (videó) Hamarosan új jegytípusok érkeznek a BKK mobiljegy-applikációjába A tervező, aki szőttesekkel mesél az erdőről
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam