2021. július 30., Judit, Xénia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egyre intenzívebb a drónhasználat Németországban

Egy közelmúltban végzett felmérés szerint a németországi mezőgazdasági üzemek 9 százaléka használ drónt, legyen szó a vadak védéséről, a földek és a növények állapotának méréséről, vagy a növényvédelemről.

Fotó: magyarmezogazdasag.hu

„A high-tech még fenntarthatóbb munkavégzést tesz lehetővé, mert ezáltal emelkedik az állatjólét, és a föld megművelésénél jobban figyelembe tudják venni a növény- és környezetvédelmi szempontokat” – mondta Bernhard Krüsken, a Német Parasztszövetség főtitkára a felmérés eredményeinek bemutatásakor.

A 420 agrárüzem vezetői körében az infokommunikációs szövetség, azaz a Bitkom közreműködésével elvégzett felmérés szerint a dróntechnika alkalmazása rendkívül széles körű:

  • a válaszadók 33 százaléka a vadak mentésére, a többi között az állatoknak a szántóföldön közlekedő kombájnoktól való védelmére;
  • 32 százaléka a földek és a növények állapotának mérésére;
  • 31 százaléka pedig növényvédelemre és a hasznos rovarok kiszállítására használja.

Nincs még egy olyan ágazat, melyben olyan intenzíven használnának drónokat, mint ahogy azt a mezőgazdaságban teszik”

– mondta Bernhard Rohleder, a Bitkom főtitkára.

A felmérés szerint a gazdák 4 százaléka saját gépeket használ, 5 százalékuk pedig külső szolgáltatót vesz igénybe. Drónokat elsősorban a 100 hektárnál nagyobb területet megművelő gazdaságok alkalmaznak. Megjegyzés: a német agrárüzemek által megművelt átlagos földterület nagysága ma 56 hektár.

Ez a cikk és a témában további írások a Magyar Mezőgazdaság 2018/48. számában olvashatók.

Neked ajánljuk
Biokrumpli-kísérlet Magyarországon Az alma és az energia között nem feltétlenül kell választani Tehenek metánkibocsátása: fokhagyma vagy szájkosár a megoldás? Környezetvédelmi megfontolásokból betiltják a nagy teljesítményű számítógépek árusítását több amerikai államban Rekordösszegben bocsátott ki zöldkötvényt a Hell
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam