2020. június 3., Klotild
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Furcsa módszer gyógyíthatná meg a földet

Európában több millió hektárnyi területet érint a talaj minőségromlása, ami az élelmiszer-termelés mellett az éghajlat szempontjából, a vidéki létben, valamint a biodiverzitás fenntartásában is fontos szerepet játszik. A talaj egy limitált természeti erőforrás, amelynek romlása Európában, így Magyarországon is probléma.

„Európában 112 millió hektárnyi terület érintett csak az erózió által. A szél is elhordja a felső talajréteget, ez további 42 millió hektárnyi területet érint” – nyilatkozta Tóth Gergely, az MTA Agrártudományi Kutatóközpontjának tudományos tanácsadója, a Pannon Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára az InfoRádiónak.

Magyarországgal kapcsolatban kijelenthető, hogy a termőterületek jó része vagy a szél, vagy a víz által sújtott, és más degradációs folyamatok is vannak. Ha tömörödik a talaj, már nem tudja úgy felvenni a vizet. A szervesanyag-tartalma is csökken, savanyúbb, szikesebb lesz.

A legszomorúbb folyamat mégis a talaj beépítése. A minőségromlás mellett a mennyiségi csökkenés is megfigyelhető a talaj esetében, és Magyarországon az európai átlagot meghaladó módon építjük be területeinket.

Fotó: pixabay.com

Egy centiméternyi talajréteg képződéséhez évszázadok kellenek, ezt pedig akár egy heti eső is tönkre tudja tenni. Egy konkrét pontra mutatva Tóth Gergely elmondta,

a föld szervesszén-tartalmának csökkenése rendkívül veszélyes, ami bizony az intenzív művelés kialakulásával indult be. Ha a szerves anyagok lebomlanak, a szén szén-dioxid formájában távozik a levegőbe.

Ez a folyamat egyrészt gyorsítja a klímaváltozást, másrészt rontja a talaj minőségét. A helyzet orvoslására vannak kezdeményezések: a talaj széntartalmát évente 0,4 ezrelékkel kellene növelni világszerte, amely kompenzálni tudná a mezőgazdaságból eredő üvegházgázok hatását, sőt, jórészt még a más tevékenységből származó, klímaváltozást okozó gázok kibocsátását is.

Annak ellenére, hogy a talaj fontos a társadalom és a természet számára, védelmük átfogó jogi szabályozása 2014-ben lekerült az Európai Unió politikai napirendjéről.

Neked ajánljuk
Mérföldkövek a hazai öntözésfejlesztésben Mérföldkövek a hazai öntözésfejlesztésben Egy korát megelőző, alig ismert ökológus, Jócsik Lajos Önkéntes tűzoltók segítettek Letenyén Az internetre költözik a zöldülők vására
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam