2021. január 26., Paula, Vanda
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Csibebarát tojásokat dobtak piacra

A baromfiiparban régóta problémát jelentenek a kakasok. Berlinben a boltok polcaira került az a tojás, melynek termelése során nem kellett egyetlen kakascsibét sem leölni. A tojótyúkállományt ugyanis még tojáskorukban szelektálták, és a kakasokat rejtő tojásokat 9 napos korukban feldolgozták.

Mivel a tojástermelésben a kakastojások hasznavehetetlenek, a hústermeléshez pedig nem nőnek elég gyorsan – vagyis drágább lenne a takarmányozásuk –,

évente 4-6 milliárd kakascsibét pusztítanak el világszerte, nem éppen humánus módon. Egy új eljárással már a tojásrakás utáni 9. napon megállapítható a tojásban fejlődő embrió neme – 98,5 százalék pontossággal.

Fotó: magyarmezogazdasag.hu

A módszer lényege, hogy lézerrel egy 0,3 milliméternyi lyukat vágnak a tojás héján, majd a tojás külsejére levegővel nyomást gyakorolnak, melynek hatására egy cseppnyi folyadék távozik a lyukon. Az így nyert kinyert minta kémiai markerrel érintkezve kékké változik, ha kakas, és fehérré, ha tyúk fejlődik a tojásban.

A gyors, precíz és higiénikus módszer során a tojások rövid ideig vannak inkubátoron kívül, s nem kerül beléjük semmilyen szennyeződés. A kiszűrt kakastojásokat állati takarmányként hasznosítják.

Az ilyen módon szelektált első tojóállomány tojásai novemberben kerültek a boltok polcaira Berlinben. A technológia gazdája, a Seleggt szerint 2020-tól lesz elérhető a módszer a keltetők számára, a tojásokat viszont már idén terjeszteni szeretnék egész Németországban.

Neked ajánljuk
Egyre több az öntözési közösség Feketekatonalégy-tenyésztés a környezetbarát takarmányozásért Szegeden Évtizedekkel ezelőtti szürkemarha-vérvonalat keltenek életre a Hortobágyon Pusztulnak a Vas megyei lucfenyvesek Hátrányos helyzetű települések iskolái pályázhatnak a digitális oktatást segítő eszközökért
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam