Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. április 2., Áron
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Genetikai áttörés a mezőgazdaságban?

Az élet egyik alapfolyamata, a fotoszintézis évmilliárdokkal ezelőtt indult be a bolygón, ám a légköri körülmények sokat változtak azóta. Amerikai tudósok génmódosítással hatékonyabbá tették a kapcsolódó folyamatokat – biztosan kell hozzá egy évtized, de a kutatás olyan mezőgazdasági forradalomhoz vezethet, ami rengeteget javíthat a növekvő népesség élelmezésén.

Az Illinois-i Egyetem és az Egyesült Államok Mezőgazdasági Kutatási Szolgálata géntechnológiával növelte a folyamat hatékonyságát, amelynek célja a szerves anyag létrehozása a napenergia segítségével.

A kísérlethez dohánynövényt használtak, mert annak már jól ismerik a genetikai felépítését. A génmódosított dohánynövények 40 százalékkal jobb termést eredményeztek valós, nem laboratóriumi körülmények között, mint a változtatás nélküli, eredeti egyedek – derül ki a Science magazinban publikált eredményekből, amelyeket a Financial Times szemlézett. 

A kísérlet eredményeinek összegzését követően idén a technológiát kipróbálják a krumplin is, amely közeli rokona a dohánynak, majd olyan fontos élelmiszernövényeket vonnak be, mint a szója, a rizs és más gabonafélék.

Don Ort, Paul South és Amanda Cavanagh, a kutatásban részt vevő tudósok Fotó: Claire Benjamin/RIPE Project

A fotoszintézis hatékonyságát egy másik, a növényekben végbemenő energiaigényes folyamat rontja: a fotorespiráció, más néven fénylégzés. Az amerikai kutatók a fotorespiráció energiaigényét tudták csökkenteni a közben végbemenő természetes biokémiai folyamatok átalakításával – így a megspórolt kalóriák is a növény növekedését szolgálhatják. A növénynek több energiája marad arra, hogy gyökeret, szárat, levelet és magokat növesszen.

A kutatásban részt vevő egyetem professzora, Donald Ort szerint a fotorespiráció miatt az Egyesült Államok középnyugati területein egy év alatt elveszett kalóriamennyiség elegendő lenne 200 millió ember élelmezéséhez. Ha ennek a kalóriamennyiségnek csak egy részét is sikerülne világszerte „megtartani”, az óriási előrelépést jelentene a 21. században rendkívül gyorsan növekvő élelmiszerigény kielégítésében.

Neked ajánljuk
Világűrben járt paradicsommagokat vetettek el egy veresegyházi üvegházban A precíziós gazdálkodás nem a szántóföldi növénytermesztők kiváltsága (videó) Támogassuk, segítsük a magyar gazdaság kis köreit! Újabb érdekességek derültek ki a marsi vízről Az illegális szemetelőket nem fékezi meg a járvány
Tovább a forrásra: privatbankar.hu
Vissza
Hírfolyam