2021. október 22., Előd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Számítógépes modell jelzi előre, sikeres lesz-e a takarmánybúza

A texasi A&M AgriLife Kutatóközpont úttörő takarmánybúza-modellje komoly segítséget nyújthat a hűvösebb évszakok állati takarmányozását megoldó biomassza-termelésben rejlő lehetőségek kivizsgálására.

A kutatás agrártechnológiai transzferhez használt döntéstámogató rendszerrel (DSSAT) kivitelezett takarmányfű-modellezésre összpontosít.

A modell több évtizedes termőföldi adatokon alapuló alkalmazás kidolgozását teszi lehetővé, amellyel takarmánybúza-termesztéssel kapcsolatos döntések hozhatók meg. Az alternatív kimenetekre vonatkozó szimulációk szintén sokat segítenek.

A DSSAT 40 gabonaféle dinamikus növekedését szimulálja. A programot időjárási, termőföld-, genetikai és termesztési adatokkal finomhangolják. A modellek a növények növekedését, fejlődését, valamint a biomasszagyártást a talaj, a növény és a légkör együttes kölcsönhatásrendszerében ábrázolják.

Fotó: Texas A&M AgriLife Extension/Adam Russell

A modellt kutatók, oktatók, diákok és természetesen termesztők használják majd a takarmánybúza biomasszagyártását mozgató mechanizmusok megértésére. A termelők elsősorban a termést optimalizálják, és a változók módosításával több „ha, akkor” forgatókönyvet dolgozhatnak ki. A fejlesztéshez használt technikák és algoritmusok a terület iránt érdeklődő összes kutatónak hasznosak lehetnek. A DSSAT csomag már tartalmazza is az első takarmányfűmodellt.

A modell kalibrálásához és kiértékeléshez használt paramétereihez nyolc hónap alatt irdatlan adatmennyiséget,

a texasi Overton és Henderson 30 telének takarmány-, és 74 évének időjárási információit táplálták a rendszerbe.

Ennyi adat már garantálja az évszakoknak megfelelő pontos szimulációt.

A téli biomassza nitrogénre adott reakcióit két – a vizet jól felszívó organikus és homokos – talajtípuson vizsgálták. Szeptember és december között három ültetési dátumot határoztak meg, és az ENSO időjárási mintázatot (El Niño, La Niña és semleges) használták.

A termesztési tényezők váltogatásával a modell percek, órák alatt több ezer forgatókönyvet szimulál. Óriási előrelépés, mert kiderül belőle, hogy a változások mit jelentenek az állatállomány számára.

Neked ajánljuk
A legeltetés mint védekezés Több és jobb tej, nyugodtabb állatok: a mezőhegyesi robotizált istállók első éve (videó) Hagymások ültetése ősszel (videó) A tájpolitikák fontosságára hívja fel a figyelmet a táj nemzetközi napja Mennyi víz van a Földön? (videó)
Tovább a forrásra: szuperfarm.hu
Vissza
Hírfolyam