2019. szeptember 16., Edit
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Zöldségek az antarktiszi Édenből (videóval)

Csaknem három mázsa – talaj, napfény és növényvédő szerek nélkül termelt – zöldséget takarítottak be a Német Űrközpont (DLR) antarktiszi növényházában tavaly, a kísérleti program első évében. A kísérlet fontos ismereteket ad arról is, hogyan lehet ellátni friss zöldséggel és gyümölccsel a jövőben a Holdra vagy esetleg a Marsra tartó missziók legénységét.

Az első növényeket februárban ültette Paul Zabel kutató, aki az év végéig 115 kiló salátát, 67 kiló uborkát, 46 kiló paradicsomot, 19 kiló karalábét, 15 kiló zöldfűszert és 8 kiló hónapos retket szüretelt.

Mint a DLR brémai központjában, az Antarktiszról hazatérve elmondta: őt magát is meglepte a termés nagysága, bár az eper- és a paprikatermesztéssel nem igazán boldogult.

A sarkvidéki növényházat egy konténerben alakították ki, amelyben 13 négyzetméteren talaj, napfény és növényvédő szerek használata nélkül kezdtek termeszteni zöldséget és gyümölcsöt. Néhány percenként számítógép által irányított módon tápanyagoldattal permetezték a gyökereket, a levegőt és a vizet pedig újrahasznosítják az EDEN-ISS elnevezésű kutatási projektben.

Paul Zabel a zöldségek között Fotó: Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt /DLR

Az Alfred Wegener Intézethez tartozó Neumayer III. antarktiszi kutatóállomás közelében lévő konténer

nemcsak az ott dolgozó legénység étrendjét hivatott gazdagítani, hanem fontos ismereteket szolgáltat arról is, hogyan lehet ellátni friss zöldséggel és gyümölccsel a Holdra és esetleg a Marsra tartó missziók legénységét.

A kísérletből a Neumayer III. sarkkutatói is profitálnak, mert így rendszeresen kerülhet a tányérjukra friss zöldség. Az antarktiszi télben el vannak zárva a külvilágtól, és hónapokon át kell a tartalékokból élniük.

Paul Zabel több mint 300 növény- és mikrobamintát vitt haza, ezeket az elkövetkező hónapokban alaposan kiértékelik. A kutatók egyebek közt arra kíváncsiak, javítja-e a friss zöldségféle a külvilágtól elzárt legénység kedélyállapotát. Zabel azt mondta, hogy neki nagyon ízlettek a helyben termelt zöldségek, de ez természetes azok esetében, akik számára ez jelenti az egyetlen friss élelmiszert. Viszont dicsérték a konténerben előállított növényeket azok a frissen érkezett kutatók is, akik még nem voltak kiéhezve a friss zöldségre.

Paul Zabel szerint még 10-20 évig is eltarthat, amíg az űrben is működő üvegházat fejlesztenek ki, ezért az antarktiszi német kutatóállomáson folytatják a kísérleteket.

Még a héten egy csapat utazik a Neumayer III-ra, hogy feljavítsa a melegházat, és új növényeket vessen. Az elvetett magok májusig alvó állapotban maradnak, akkor majd a brémai irányítóközpontból egy gombnyomással indítják meg a kicsíráztatásukat, nedvességgel és mesterséges fénnyel való ellátásukat. A sarkkutatóknak majd csak a termés leszüretelése és egy újabb vetés céljából kell felkeresniük a növényházat.

Az alábbi videóban Paul Zabel angol nyelven mutatja be a konténerben folyó kísérletet:

Neked ajánljuk
Méhbarát tojások: a szabad tartású tyúk esete a poszméhekkel A klímaváltozás megköveteli a mezőgazdaság fejlődését Jelentősen megemelkednek az erdőtelepítési támogatások Tiszta ruha, vegyszerek nélkül? Egyszerűsítsük együtt az életünket
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam