2022. július 1., Annamária, Tihamér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Afrikai farmereknek segít az IBM

Az IBM Research és a Hello Tractor startup – amely Nigéria mellett Kenyában, Mozambikban, Szenegálban, Tanzániában és Bangladesen is nyújt szolgáltatásokat – mesterséges intelligenciával és blokklánc-technológiával vezérelt platformmal segítene afrikai farmereknek. Azon a kontinensen, ahol hatalmas megműveletlen földterületek vannak.

A 2014-ben alapított startup a lagosi Startup Battlefield Africa megmérettetésen csatlakozott az IBM-hez. A kontinensen egyre több cég érdeklődik a blokklánc iránt, és érdeklődésüket a hasznosság, nem pedig a spekuláció vezérli.

Az egyelőre béta-felhőalapú Digitális Pénztárca szolgáltatás a jobb termés érdekében kötne össze kisgazdákat különböző eszközökkel, főként traktorokkal vagy adatelemző technológiákkal. Traktortulajdonosok adatait felhasználva jelez előre javításokat, épít fel banki támogatást segítő kreditprofilokat.

Az átláthatóságra és a bizalomra összpontosító Hello Tractor kliensei számára hozzáférhető platform digitális főkönyvvel és gépi tanulással rögzíti, követi és osztja meg az adatokat.

A szolgáltatásokkal meg szeretnék szüntetni a Szaharától délre lévő gazdák 50 százalékát érintő, betakarítás utáni károkat, illetve azt, hogy a termés 80 százalékát ne traktorok és gépek nélkül gyűjtsék össze.

A Digitális Pénztárca dolgok internete (IoT) és távirányított időjárás-érzékelő módszerekkel és MI-vel határozza meg a termést és az inputokat, választja ki az ültetés dátumát, optimalizál, terméshozamot prognosztizál. A számítási felhőben lévő műszerfal pedig a főkönyvvel több ponton is javítja a Hello Tractor üzletét.

Fotó: szuperfarm .hu

A gazdák és traktortulajdonosok összekapcsolása több milliárd dolláros üzlet, ráadásul a kontinens hatalmas földterületei megműveletlenek.

Az együttműködés beleillik az IBM Watson MI üzleti platformja és az agtech partneri kapcsolatok által meghatározott globális mezőgazdasági stratégiájába. A cég tudományos kutatási kooperációknak tartja a partnerségeket. Afrikában például a kenyai Twiga startuppal dolgozik közösen.

A farmerekkel, gépekkel, kereskedőkkel, terméssel, bemenő adatokkal a Hello Tractor a teljes mezőgazdasági ökoszisztémát lefedi.

Neked ajánljuk
A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó) A siker titka vidéken, 19. rész – Vadvirág teaház (videó) A siker titka vidéken, 18. rész – Dunaszigeti zöldségközösség (videó) Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: szuperfarm.hu
Vissza
Hírfolyam