2020. június 3., Klotild
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A lebomló fürttartót is díjazták a franciák

Január közepén 33. alkalommal nyitotta meg kapuit a SIVAL nemzetközi növénytermesztési kiállítás Angers-ban. Ahogyan minden évben, most is nagy hangsúlyt helyeztek a rendezők az innovatív megoldások bemutatására, különösen a környezetet, felhasználókat kímélő újításokra.

A SIVAL kínálatán is visszatükröződött, hogy egyre inkább érdekli a termesztőket, hogy a környezet és a maguk érdekében hogyan lehetne minél kevesebb vegyszer felhasználásával is eredményesen termeszteni. Több biológiai növényvédelemhez társítható termék, biostimulátor, talajéletet serkentő, a növények védekező rendszerét fokozó anyag volt látható.

Fotó: magyarmezogazdasag.hu/Rimóczi Irén

A lebomló talajtakarók, vagy a növényi alapanyagú, szintén lebomló fürttartó ugyancsak csökkenti a kertészek gondját. Ez utóbbi méltán lett a SIVAL egyik díjazott terméke.

Mindinkább középpontba kerülnek az ellenálló fajták, valamint a biotermesztésben is engedélyezett zöldségek, amelyek nemcsak egészségesek, de jövedelmezően is termeszthetők.

A kártevőcsapdákból, előrejelző rendszerekből is többfélét kínáltak, emellett a klímaváltozás kapcsán a fagyvédelemre is többféle megoldást láthattak a látogatók, köztük az egyetlen magyar kiállított berendezést, a ködsárkányt.

A magyar fejlesztésű ködsárkány Fotó: magyarmezogazdasag.hu/Rimóczi Irén

Az óriási gépválaszték mellett már a robotok is megjelentek a kiállításon, hiszen a munkaerőhiányt Franciaországban is ismerik, és a gond gyorsan égetővő válik, ha nem tudják – például kedvezőbb bérekkel, adózással – vonzóbbá tenni a mezőgazdasági idénymunkát. De a képzett szakemberekből, főként mérnökökből sincs elég.

Egészen új területe a növénytermesztésnek a függőleges gazdálkodás (Vertical Farming), amelynek céljairól, tapasztalatairól és a még megoldandó feladatairól konferenciát is tartottak.

Neked ajánljuk
Helló, mezőgazdasági forradalom, viszlát, röfi! Lehet-e a természeti értékeket megőrizve eredményesen gazdálkodni? (videó) Népszerűbb a magyar élelmiszer: többen fordultak a hazai termelőkhöz a járvány alatt Önkéntes tűzoltók segítettek Letenyén Az internetre költözik a zöldülők vására
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam