2020. június 2., Anita, Kármen
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Permetezőrobot sorozatgyártása kezdődik (videóval)

Önjáró automata gyümölcsfa-permetezőt épített a kaliforniai székhelyű Crinklaw Farm Services cég. A pilóta nélküli permetezőrendszernek a Global Unmanned Spray System (GUSS) nevet adták, és idén megkezdik a sorozatgyártását. Érdemes az új találmányról készült videót is megtekinteni.

A GUSS gyökerei egészen 1982-ig vezetnek vissza, amikor az innovatív alapító, Dave Crinklaw és apja, Bob belevágott a Crinklaw Farm Services nevű mezőgazdaságipermetező-üzletbe. Mindössze két, Dave és Bob által vezetett traktorral kezdtek napi 40 hektáron permetezni. A kemény munka és a rendkívüli szolgáltatás révén egyre több ügyfelet és területet szereztek.

Dave-nek nagy álma volt, hogy a vállalkozásuk iparágvezető céggé váljon. Kulcsfontosságú szakértőket szerzett meg a találmányai fejlesztéséhez. Az iparágon belül először hoztak létre mechanikus szőlőültetőket és a Tree-See gyümölcsös permetezőt. Innovatív technológiák egyre nagyobb hatékonyságúak lettek. A CFS LP-nek elnevezett permetezőjük naponta átlagosan 5000 hektárnyi permetet szór szét csúcsidőben.

Fotók: gussag.com

Az újonnan kifejlesztett GUSS központi ventilátora segít abban, hogy a 16 permetezőfej számára biztosított legyen a vegyszerek célba juttatásához szükséges energia. Két navigációs műholdas jelvevő egység mellett felszerelték lézerrel, giroszkóppal és kamerákkal, amelyektől az információk egy központi rendszerbe érkeznek, és a számítógép valós idejű döntéseket hoz a működéssel kapcsolatban. Akadály észlelése esetén a szerkezet azonnal megáll.

A GUSS-szal eddig citrusfélék, mandulafa, pisztácia, diófa és egyéb csonthéjas gyümölcsfák permetezését próbálták ki.

A rendszerbe virtuális térképet lehet programozni, és így a mobil permetező az adott területen belül marad. Egy tetszés szerinti helyen lévő személy vezeték nélküli kapcsolattal egyszerre 10 gép tevékenységét tudja koordinálni.

A GUSS egy négykerék-meghajtású jármű, amelyre 44 cm-es terepjáró gumiabroncsokat szereltek. A permetezőrobotot egy 173 LE teljesítményű Cummins QSB6.7 motor hajtja. A GUSS sorozatgyártását Kingsburgben kezdik el idén.

Neked ajánljuk
Helló, mezőgazdasági forradalom, viszlát, röfi! Lehet-e a természeti értékeket megőrizve eredményesen gazdálkodni? (videó) Népszerűbb a magyar élelmiszer: többen fordultak a hazai termelőkhöz a járvány alatt Önkéntes tűzoltók segítettek Letenyén Az internetre költözik a zöldülők vására
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam