2019. március 25., Irén, Írisz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Sáskajárást kontrollál egy okostelefonos app

A tudósok egy új okostelefonos appot hoznak létre, amely főként a trópusokon élő gazdálkodóknak segít abban, hogyan kezeljék a növényeiket elpusztító kártevőket. Az új alkalmazás hamarosan jelentős hatást gyakorolhat a természeti világra vonatkozó információk világszerte történő összegyűjtésére és elérésére.

Az angliai Lincoln Egyetem kutatói olyan okostelefonos app fejlesztésén dolgoznak, amely a  sáskák és egyéb kártevők rohamos elszaporodásának azonosításával segíti a meleg klímában élő farmereket.

Egy sáskáról 2004. december 7-én készült kép, miután az Új-Dél-Wales-i város térsét ellepték a falánk rovarok Fotó: MTI/EPA/Alan Porritt

Az állatokat a telefon kamerája ismeri fel, az app pedig azonosítja, hogy a rovar a növekedési stádiumánál tart, és a készülék IP-címe alapján a pontos földrajzi koordinátákat is rögzíti. Az összegyűjtött információk alapján a gazdák hatékonyabban védekezhetnek, rovarirtókkal még életük korai szakaszában elpusztíthatják a sáskákat.

Az app másik előnye, hogy kevesebb rovarirtó szerre lesz szükség. Ennek következtében biztonságosabbá válnak az élelmiszerek, csökken a környezetszennyezés, védettebbek lesznek a közeli vizek.

Neked ajánljuk
Marketinges app gazdálkodóknak Klímaváltozás: új agrárszakértői generációra van szükség Az élelmiszertermelés problémái 210 tonnával csökkenti a műanyag-felhasználását a Lidl A Toyotával Japán lehetne a hidrogénalapú üzemanyag bölcsője
Tovább a forrásra: szuperfarm.hu
Vissza
Hírfolyam