2020. augusztus 8., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Okoseszközhöz okos használó is kell

Elengedhetetlen a fejlődés a mezőgazdaságban, ez azonban nem csupán az új technológiák megvásárlását jelenti, hanem azok helyes használatát is.

A lehető leghatékonyabban, a leginkább környezetkímélő és takarékos módon, a legnagyobb eredményt elérve kell művelnünk a hazai termőterület mintegy 5 millió hektárját – mondta Jakab István a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke a PREGA-n, Magyarország első számú agrár-digitalizációs fórumán.

A precíziós gazdálkodást középpontba állító rendezvényen felszólaló politikus hozzátette: ma már a precíziós megoldások használata szerencsére egy létező gyakorlat, nem a jövő, hanem már a jelen. De ahhoz, hogy ez kiteljesedjen, hogy minden benne rejlő lehetőséget megfelelően kiaknázzunk, még nagyon sok erőfeszítést kell tenni.

Fotó: magyarmezogazdasag.hu

Jakab István különösen fontosnak tartotta a klímaváltozásra való felkészülést, szerinte az ennek kapcsán felmerülő kérdésekre adható válaszokat szintén a precíziós gazdálkodás adhatja meg.

Példaként az elnök a precíziós öntözési megoldásokat említette.

A hatékonyság mellett a kompetencia is kulcskérdés, hiszen a modern okoseszközöket okosan is kell tudni használni – fejtette ki felszólalásában Varga Péter, a Digitális Jólét Program szakértője. „Ezen a téren sok a tennivaló, és főleg azoknak kellene tenni, akik nem jöttek el a konferenciára és kiállításra. A tudásnak alapfeltételnek kell lennie a támogatások esetében is, olyan precíziós beruházásra kellene csak támogatást adni, ahol annak működtetéséhez szükséges tudás is megvan. Mindez azért is fontos szempont, mert ma is vannak a mezőgazdaságban olyan precíziós eszközök, amelyeket nem, vagy nem megfelelően használnak” – mondta.

Neked ajánljuk
Jelentősen nőni fog az öntözési terület hazánkban 2024-ig Hazánk is részt vesz a fenntartható búzatermesztési programban Afrikában volt a legnagyobb mértékű az erdőirtás az elmúlt tíz évben A vírus okozta elváltozást is kimutatni képes CT-t adtak át Megjelent az első vállalati zöldkötvény a magyar piacon
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam