2021. október 17., Hedvig
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Belga eperszedő robot: több mint evolúció

Az Octinion belga K+F-technológiai cég egy teljesen automata eperszedő robotot mutatott be február elején a berlini Fruit Logistica kiállításon.

Az ötéves fejlesztőmunka eredményeként létrejött Rubion nevű robot nem gázol át az eperföldön, hanem a megfelelő magasságban elhelyezett vályúkban termő gyümölcsöket szedi össze. A szamócák között felismeri az éretteket, majd ügyesen leszedi és – sérülésmentesen – a gyűjtőládába helyezi őket.

Fotó: octonion.com

Az Octinion Technology Group vezérigazgatója, Tom Coen a nemzetközi bemutatón elmondta: az innováció nemcsak az ágazat munkaerőhiányára ad választ, hanem lehetővé teszi a termelők számára, hogy növeljék termékeik minőségét, ami végső soron a fogyasztók és a gazdák számára egyaránt előnyös.

Az igazgató arról is beszélt, hogy a robotizálás egy olyan szektorban, amelyben szinte minden munkafolyamat kézzel történik, több mint evolúció: forradalom. A mezőgazdasági robotika nagy jövő előtt áll, kezdve az eperszüret ideális időpontjának meghatározásától egészen addig, hogy a robotok az érettségi foknak megfelelően akár éjjel is leszedhetik a termést, hogy az hajnalban már a piacra kerülhessen.

Neked ajánljuk
A legeltetés mint védekezés Újabb támogatással segítik az ökogazdálkodásra vállalkozókat Hagymások ültetése ősszel (videó) A klímabarát innovációban látja a gazdaság jövőjét a francia elnök Mossunk okosan! Így növelhetjük ruháink élettartamát
Tovább a forrásra: blog.syngenta.hu
Vissza
Hírfolyam