2021. október 23., Gyöngyi
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Brit gazda ötlete volt a gyümölcsszedő robotkar

A gyümölcsök betakarítása jelentős költséget és terhet jelent az európai kertészeknek. A probléma megoldására már számos kutatási és fejlesztési tevékenység zajlik a kontinensen. A brit gyümölcsszedő robotkar a tervek szerint már jövőre alkalmazható lesz.

A Plymouth-i Egyetemen a  Fieldwork Robotics projekt keretében gyümölcsöket betakarítani képes robotokat, illetve olyan intelligens technikákat is fejlesztenek, amelyek képesek az ültetvény olyan szakmai megfigyelésére, mint a növényvédelmi kihívások vagy a tápanyaghiány észlelése.

Egy ilyen prototípuson dolgoznak a Plymouth-i Egyetemen is Fotó: bracknellnews.co.uk

A fejlesztés alatt álló robotkart a friss málna betakarítására találták ki, s ha ehhez a törékeny és érzékeny gyümölcshöz beválik, akkor más termésekre is könnyebben alkalmazható lesz.

Az ötlet egy bogyós gyümölcsöket termelő brit gazdától, David Greentől származik. Vállalata, a Hall Hunter Partnership (HHP) évente mintegy 14 000 tonna málnát,
szamócát, áfonyát és fekete ribiszkét állít elő, s értékesít nagy áruházláncokon keresztül.

A robotkar sajátossága, hogy puha, a kezünkhöz hasonló anyagból készül, képes nagyon finom mozgásokra, ugyanakkor a pontos szenzorok segítségével a köztes mozgásokat képes gyorsan elvégezni.

A jelenlegi tapasztalatok szerint reális esélye van annak, hogy 2020-ra már a gazdaságokban is alkalmazható robotok álljanak rendelkezésünkre.

A HHP ügyvezetője úgy látja, hogy egy-egy robot alkalmazásával akár a bogyós gyümölcs felületét növelni is tudja, míg jelenleg a kézi betakarítás költségei nagyon nehéz helyzetben tartják ezt az ágazatot.

A robotok amellett, hogy költséghatékonyabbá és gyorsabbá teszik a betakarítást, higiéniai szempontból is szerencsésebbek.

A fejlesztést a HHP vállalat finanszírozza. Mivel még hosszú munka előtt állnak, így keresik a szükséges pénzügyi eszközök előteremtésére a lehetséges finanszírozási megoldásokat.

Neked ajánljuk
A legeltetés mint védekezés Több és jobb tej, nyugodtabb állatok: a mezőhegyesi robotizált istállók első éve (videó) Hagymások ültetése ősszel (videó) A tájpolitikák fontosságára hívja fel a figyelmet a táj nemzetközi napja Mennyi víz van a Földön? (videó)
Tovább a forrásra: agrotrend.hu
Vissza
Hírfolyam