2020. május 29., Magdolna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ugató drónok őrzik az új-zélandi nyájakat – Videón az új állatterelők

Juhászkutyák helyett drónokat használnak az új-zélandi gazdák annak érdekében, hogy szemmel tudják tartani a mezőkre terelt juhokat. A drónok terelik, sőt meg is ugatják a nyájat. 

Egy új-zélandi marha- és juhgazdaságban juhászkutyák helyett drónokat használnak az állatok terelésére. A drónok nemcsak a terelési időt csökkentik le, de képesek rögzíteni, majd később lejátszani a kutyák ugatását is – írja az agriland.ie.

A gazdák a téli, hideg időben is tudják használni a drónokat, nem kell kimenniük a fagyba, mégis folyamatosan nyomon tudják követni az állományt. Ha bárányellés van, akkor körbe tudnak repülni az állatok felett, és nagyítással felügyelni tudják a juhokat, anélkül, hogy zavarnák őket. Ugyanakkor a drón használata szeles és az esős időben nem ajánlott.

Íme, az „ugató drón”:

Azzal, hogy a drón képes lejátszani a kutyák ugatását, sokkal gyorsabban megoldható az állomány terelése, mint juhászkutyákkal, és a távvezérlésű drón a kutyáknál jóval kevesebb stresszt jelent az állatoknak. Az új-zélandi gazdálkodók ugyanakkor elmondták, hogy a jövőben sem fogják csak a drónokra bízni az állatokat, hanem a kutyákkal együtt fogják alkalmazni őket.

Neked ajánljuk
Helló, mezőgazdasági forradalom, viszlát, röfi! Lehet-e a természeti értékeket megőrizve eredményesen gazdálkodni? (videó) Fehér szarvas…! A szemünk káprázik? 15 ezer tő zöldségpalántát kaptak a rászorulók „Hűvös utcákkal” alkalmazkodik a melegedő Bécs
Tovább a forrásra: agrarszektor.hu
Vissza
Hírfolyam