2020. július 11., Lili, Nóra
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A madarakkal szemben már bevált lézerriasztót vetnek be a patkányok ellen

Olyan lézerfegyveres technológia fejlesztésén dolgoznak az Egyesült Királyságban, amellyel a patkányok is könnyedén elriaszthatók a mezőgazdasági területekről és épületekből. A madarak elrettentésére már egy ideje használnak lézerfegyvereket a britek, a patkányok azonban évről évre egyre nagyobb károkat okoznak.

A becslések szerint az Egyesült Királyság mezőgazdaságában évente 14-28 millió font kárt okoznak a patkányok – írja az agrarszektor.hu egy skót mezőgazdasági honlap híre alapján.

A szigetországban néhány éve már használnak lézerfegyvereket a madarak elriasztására, és hatékonynak bizonyultak, mert távol tartják a madarakat a mezőktől, és jelentősen csökkent a növénykárosítások száma.

Ezen felbuzdulva a szakemberek most olyan új fénysugarak kifejlesztésén dolgoznak, amelyek alternatív tulajdonságokkal (szín és hanghullám) rendelkeznek, és képesek külön kezelni az egyes földi kártevőket. A projekt és a fejlesztés várhatóan 2019 végére készül el.

A Deeside-ban lévő Auchnerran kutatási gazdaságban tartottak bemutatót a készülékről Fotó: heraldscotland.com

A technológiát különböző állatok ellen tesztelik majd a szakemberek, így a lézerfegyver hatását vizsgálni fogják szarvasok, nyulak, vaddisznók, valamint rágcsálók, például patkányok, mókusok és egerek ellen is.

Ezen túlmenően az Egyesült Királyságban és Skóciában izolált pajtákban végeznek majd speciális kísérleteket annak érdekében, hogy megvizsgálják, hatékony-e a patkányok elriasztásában a lézer. Amennyiben ezek a kísérletek sikeresnek bizonyulnak, akkor jelentősen csökkenhet a mérgező rágcsálóirtók felhasználása az Egyesült Királyságban.

Neked ajánljuk
Kutatók algákkal és rovarokkal etetnék a húsukért tenyészett állatokat A növények „hallanak”, és ezt a mezőgazdaság ki is használhatja Az erdők nélkül elpusztulnának a beporzók, mi pedig éhen halunk A kakukktojás igazi gazdája Megnyílt a Csodakamra – Kortársékszer- és képzőművészeti kiállítás várja a Szentendrére látogatókat
Tovább a forrásra: agrarszektor.hu
Vissza
Hírfolyam