Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kevesebb növényvédő szer fogyott tavaly

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) felmérése szerint tavaly 11,2 százalékkal kevesebb növényvédő szert használtak fel a gazdálkodók, mint 2017-ben. A legnagyobb mértékben, 20,2 százalékkal a rovarölő szerek forgalmazott mennyisége csökkent, az egyéb szereknél 14,6, a gyomirtóknál 7,2, a gombaölőknél pedig 6,8 százalékos volt a forgalom mérséklődése.

A gyomirtó szerek közül 2018-ban is a legnagyobb mennyiségben a Fozát 480 nevű szabad forgalmú szert használták a gazdák, hasonlóan az előző évhez. Ez a szer a gyommentesítés mellett állományszárításra is megfelelő, illetve szinte minden növénykultúrában alkalmazható.

A második az engedélyköteles Gardoprim Plus Gold volt, amelyet kukorica, napraforgó és cirok gyomirtó szereként permeteztek ki a termelők. A gombaölő szerek közül a kéntartalmúak iránt volt a legnagyobb a kereslet, azon belül is a Kumulus S szabad forgalmú szert vették a leginkább, amely lisztharmat és levéllikasztó betegség ellen hatásos elsősorban az őszi kalászosok, a borszőlő, a paradicsom és egyes korán virágzó gyümölcsfák esetében. Az egész éves növényvédőszer-forgalom 7,5 százalékát a talajfertőtlenítő szerek adták, a rovarölőknek pedig mintegy a felét.

Fotó: szuperfarm.hu

A rovarölők közül a két legnagyobb tavaszi szántóföldi kultúrában használatos szerből fogyott a legtöbb. A rágcsálóirtásra használatos szerek közül az engedélyköteles Redentint használták leginkább a gazdák.

A növényvédő szerek felhasználását éves szinten elsősorban az adott vegetációs időszak időjárása határozza meg, ezt követi az évek óta tapasztalt fertőzések, illetve kártevők megjelenésének időszaka, illetve ennek várható kártétele. A gazdák egyre inkább arra törekszenek, illetve a forgalmazók adatai is azt tükrözik, hogy szívesebben juttatnak ki egyszerre többféle, hatásmechanizmusában is eltérő szert, hiszen ezzel nagymértékben csökkenthetők a termelés költségei.

A legnagyobb mértékben 2018-ban a gyomirtó szerekre volt igény, összértékben ez a kategória adta a forgalom 46 százalékát. Az elmúlt nyolc év forgalmi adatai alapján Magyarország elsősorban importorientált a növényvédőszer-piacon.

Neked ajánljuk
Termelőtől a fogyasztóig – Gyökeres változásokat hozhatnak az EU új, fenntartható mezőgazdasággal kapcsolatos tervei Mérföldkövek a hazai öntözésfejlesztésben Összefüggést találtak a mérgező vegyi anyagok és a lisztérzékenység között Közösségi adománygyűjtés a Hogy tetszik lenni? programért Európában a duplájára nőtt a villanyautók eladása
Tovább a forrásra: szuperfarm.hu
Vissza
Hírfolyam