2021. május 9., Gergely
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Rovarevő tyúkok és malacok?

A hagyományos, szójadara- és hallisztalapú takarmány helyett rovarokból fedeznék a sertések és tyúkok növekedéséhez szükséges proteint, ehhez azonban nagy mennyiségben kell rovarokat termelni – ennek megvalósításán dolgozik három német felsőoktatási intézmény és egy kutatóintézet.

A bremerhaveni, göttingeni és erlangeni egyetem a braunschweigi takarmányozástechnikai kutatóközponttal egy, az állatok takarmányozására használható új fehérjeforrást szeretne kidolgozni – számolt be internetes oldalán a Norddeutscher Rundfunk (NDR).

A sertéseknek, a halaknak és a tyúkoknak proteinekre van szükségük a növekedéshez, amelyeket eddig főként importált szójadarából és hallisztből fedeztek. Ugyanakkor ezek a például

Peruból, Marokkóból és Brazíliából származó takarmány-alapanyagok vitatottak és környezetterhelők, a jövőben a lárvatenyészetek léphetnek a helyükbe.

Fotó: magyarmezogazdasag.hu

A kutatók szerint a rovarok jelenthetik a megoldást, s azon dolgoznak, hogy hogyan lehet őket nagy mennyiségben előállítani.

Ha ugyanis a szójadarát és a hallisztet szeretnék pótolni, akkor nagy mennyiségben van szükség a rovarokra, ami most nehézséget jelent.

Azt is vizsgálják, hogy a rovarokat hogyan lehet leforrázni, kiszárítani, majd darált formában a takarmányba keverni. A göttingeni egyetem kísérleteiből kiderült, hogy

a rovaralapú táplálkozásra állított tyúkok és sertések ugyanolyan jól fejlődnek, mint a hagyományos takarmányon tartott állatok, vagyis a szója veszteségek nélkül pótolható.

A lisztbogárlárvák tenyésztése eddig nem volt gépesített, a nagyobb mennyiségek előállításához azonban már szükség lesz erre. A gépeknek fel kell ismerniük, hogy mikor lehet feldolgozni a lárvákat, és túl sokáig sem szabad várni, mert egyébként bebábozódnak. Emellett a lárvák protein- és zsírtartalmát is pontosan mérniük kell.

A bremerhaveni főiskola egyik laborjában már kísérleteznek az előállítással, és egyelőre a legdrágább, fagyasztásos szárítási módszer mutatkozott a leghatékonyabbnak – számol be a kutatásról a magyarmezogazdasag.hu.

Neked ajánljuk
Lebegő kertekkel a klímaváltozás ellen? A traktor óta az 5G a legjobb dolog az agráriumban? Növényi sokféleség a szári Csoroszlya Farmon – Ökológiai gazdálkodás a gyakorlatban, 1. rész (videó) Hidrogénerőmű a kert végében? – Nincs messze a megoldás Extrém szélsebességű viharokat okoz a klímaváltozás Magyarországon
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam