2020. január 21., Ágnes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Magyarországnak is hasznos lesz az új uniós növény-egészségügyi szabályozás

Az Európai Unió az elmúlt években felülvizsgálta az 1977 óta működő növény-egészségügyi rendszert. A régi jogszabály módosításának elsődleges célja a rendszer modernizálása és az intézkedések hatékonyságának növelése volt, amely főként az EU területén termesztett növények védelme érdekében vált szükségessé.

2019. december 14-től kell alkalmazni az Európai Unió tagállamaiban a még 2016 októberében elfogadott új növény-egészségügyi alaprendeletet. Az 1977 óta érvényben lévő rendelkezéseket felváltó új szabályok átfogó célja, hogy biztonságosabb áruforgalmat biztosítsanak, s hogy

csökkentsék a klímaváltozásnak a termesztett növények és erdészeti kultúrák egészségére gyakorolt negatív hatását.

Az új szabályozás támogatja a hatékonyabb növény-egészségügyi felderítést, amely a környezet, az erdők, a közösségi és magántulajdonban lévő zöldterületek védelmét szolgálja. Az előírások betartásával

csökken a hazánkban nem honos károsítók bekerülésének és megtelepedésének kockázata,

így az általuk hosszú távon okozható gazdasági és környezeti károk mértéke és az ellenük potenciálisan felhasználandó növényvédő szerek jelentette terhelés is.

Illusztráció: pixabay.com

A rendelet lehetővé teszi a mezőgazdasági termelők számára a formailag is egységes és átláthatóbb növényútlevél használatát, harmonizálja a nyomon követhetőség követelményeit és előírja a vállalkozók általános nyilvántartásba vételét.

Az EU Bizottsága 2019 decemberéig számos további rendeletet fogad el a növény-egészségügyi alaprendelet végrehajtásának kiegészítésére és konkretizálására, a valamennyi tagállamban történő egységes végrehajtás érdekében. A rendeletek a tagállamokban közvetlenül alkalmazandók, így a hazai szabályozás átalakítására is sor kerül idén.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a további rendeletek megjelenésével párhuzamosan folyamatosan tájékoztatja az érintetteket a Magyarországon életbe lépő változásokról, új előírásokról.

Neked ajánljuk
A génszerkesztés gondolatával kacérkodnak a németek Míg nő a Föld lakossága, csökken a termőterület nagysága Ezzel a géppel bárhol termelhetünk zöldséget a lakásban: itt a beltéri növénytermesztő Ez a falfesték nem (csak) úgy zöld Malajzia sem lesz a világ szemétdombja
Tovább a forrásra: agroforum.hu
Vissza
Hírfolyam