2021. május 9., Gergely
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hogyan menthető meg a Homokhátság az elsivatagosodástól?

Évek óta szajkózzák a jászszentlászlói, a móric­gáti és a szanki gazdák, hogy csak a víz visszatartásával lehet megmenteni a Homokhátságot az elsivatagosodástól. Terv már van, pénzügyi forrás még nincs hozzá.

A gazdák az érintett önkormányzatokkal közösen egyesületet hoztak létre, és a víz visszatartására egy mintaprojekt tervét is elkészítették. A megvalósításhoz azonban eddig nem sikerült a forrást előteremteniük. Az elmúlt évek aszályait látva azonban sürgősen cselekedni kell – hangzott el azon a tanácskozáson, amelyet a napokban tartottak a jászszentlászlói községházán.

Tizenharmadik alkalommal találkoztak a Dongér-­Kelőér Egyesület tagjai, hogy

végre megoldást találjanak a víz visszatartását célzó mintaprojektjük megvalósítására.

A megbeszélés vendége volt Bartos Mónika fideszes országgyűlési képviselő is, aki környezetgazdálkodási agrármérnökként segíti az egyesület elképzeléseinek megvalósítását.

Homokdűne a Kiskunsági Nemzeti Parkban Fotó: mozgasvilag.hu

A Homokhátság területe speciális vízgazdálkodási kihívásokkal küzd.

A rossz vízgazdálkodású talajokon a téli többletvíz rövid időn belül a mélyebb területeken jelenik meg, az így felhalmozódott vizeket azonban a lehető leghamarabb elvezetik a csatornarendszereken. Ezért ezek a vizek az aszályos időszakban már nem használhatók fel, a felszín alatti vízkészletek pedig csak korlátozásokkal használhatók öntözésre. Ennek következtében

az aszályos időszakban nem áll rendelkezésre olyan vízkészlet, amely kielégítené az ökológiai vízigényeket, illetve a gazdálkodók vízigényét.

Mintegy 100 millió forintból megvalósítható lenne a mintaprojekt Fotó: Petőfi Népe/Vajda Piroska

Az érintett településeken a lakosság jelentős része a mezőgazdaságból él.

Ahhoz, hogy a gazdálkodók ne veszítsék el megélhetési forrásaikat, mielőbb meg kell teremteni a vízvisszatartás lehetőségét. A megoldás a településeken található belvízelvezető csatornák vízkészletének kivezetése lenne.

Ehhez azonban olyan beruházásra, vagyis műtárgyak kialakítására van szükség, amelyek alkalmasak a vizek kormányzására. Mintegy 100 millió forintból megvalósítható lenne a mintaprojekt. Az egyesületnek jelenleg a forrás előteremtése jelenti a legnagyobb kihívást.

Neked ajánljuk
Íme a klímaellenállóbb kávéfaj, amely megmentheti az iparágat Lebegő kertekkel a klímaváltozás ellen? Komplex vízvédelmi fejlesztések valósultak meg szerb–magyar együttműködésben Hidrogénerőmű a kert végében? – Nincs messze a megoldás Extrém szélsebességű viharokat okoz a klímaváltozás Magyarországon
Tovább a forrásra: baol.hu
Vissza
Hírfolyam