2020. január 21., Ágnes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Vegyszer helyett okoskapa

Aki krumplitermesztéssel foglalkozik, jól tudja, hogy milyen lassan elvégezhető munkának számít a burgonyatáblákon a gyomirtás. Egy új, innovációs díjjal elismert célgéppel azonban ez a munkafolyamat akár hatszor olyan gyorsan elvégezhető, mint korábban.

A dán Yding Smedie & Maskiner A/S cég reményei szerint nemcsak a kézi munkaerőt, hanem a kémiai gyomirtást is kiválthatja az új eszköz. A gép 15–20 km/h-s munkasebessége a jelenleg alkalmazott mechanikus módszerek sebességének a többszöröse, ráadásul az új technológia a gyártó szerint a nagy kapacitás mellett nemcsak hatékony gyomirtást, hanem kíméletes talajápolási technológiát is kínál, gyengéd a növényekkel.

Fotó: magyarmezogazdasag.hu

A gyomirtó gép lelke az egyenes haladásáról gondoskodó kormányberendezés, ami a fejlesztő cég saját, szabadalmaztatott technológiája, és amivel dombos, egyenetlen terepen is pontosan tartható a kitűzött irány, a kezelő beavatkozása nélkül.

A gyomláló lapátokat a gerinc körüli vezetőlemezek vezérlik úgy, hogy a kapák munkamélysége akár 1 cm-ig csökkenthető.

Neked ajánljuk
A génszerkesztés gondolatával kacérkodnak a németek Míg nő a Föld lakossága, csökken a termőterület nagysága Ezzel a géppel bárhol termelhetünk zöldséget a lakásban: itt a beltéri növénytermesztő Ez a falfesték nem (csak) úgy zöld Malajzia sem lesz a világ szemétdombja
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam