Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. március 29., Auguszta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Elkezdte termékei árusítását egy futurisztikus robotfarm

A közeljövő mezőgazdaságában sok-sok robot és mesterséges intelligencia fog dolgozni. Automatizálás és autonómia a kulcsszavak, de egyelőre pontosabb a félig automatizált kifejezés használata. Egy ilyen farm kezdte el termékei piaci árusítását. A kínálat egyelőre: saláta, bazsalikom és sóska.

A vadászat és a halászat után a mezőgazdaság a legrégebbi emberi munkatevékenység. A tavaly októberben első farmját Kaliforniában megnyitó Iron Ox (Vasökör) azonban sok, hagyományosan humán munkaerő által elvégzett feladatkört váltana ki robotokkal.

Fotó: Iron Ox

A cég elkezdte termékei piaci árusítását, az organikus készítményekre specializálódott Bianchimi’s Market családi vállalkozás ad helyet nekik.

Az Iron Ox nincs egyedül a munkaintenzív mezőgazdasági tevékenységek automatizálásában. Ők és más vállalatok is elsősorban robotkarokat, hidropóniás tartályokat és önvezető hordárszerkezeteket használnak növénytermesztéshez.

A termést a karok szedik le, míg a hidropónia a talaj helyett tápfolyadékokat használó, általában a nagyvárosi gazdálkodásban, az úgynevezett vertikális farmoknál egyre bevettebb módszer.

A „teljes automatizálás” és az „autonóm gépek” kifejezések használata azonban tetszetős túlzás, mert még ezeken a hipermodern farmokon is rengeteg emberi munkára van szükség.

Az Iron Ox termékei, elsősorban saláta és más levelek már beszerezhetők a piacon, amelyek jelentős részét egy Angus nevű robot termesztett. Fejes saláta mellett bazsalikomot és vörös erezetű sóskát kínálnak a vevőknek.

A robotfarmok egyik előnye, hogy kisebbek és közelebb vannak a vásárlókhoz, így a szállítással kevesebb „környezeti lábnyomot” hagynak maguk mögött, és a zöldség is frissebb marad. Az Iron Ox gazdaságtól mindössze másfél kilométert kell megtenni a Bianchini Marketig, ami nagyjából feleakkora út, mint az átlagos szállítási távolság.

Az Iron Ox tevékenysége egyelőre korlátozott. Mindössze három zöldségfélét szállítanak, heti egy alkalommal, öt-tíz dobozzal.

A robotgazdálkodás a korai szakaszában inkább kiegészítőként funkcionál. A humán munkaerő még olcsóbb, és a mezőgazdaság legtöbb területén embereket alkalmaznak.

Ha az Iron Ox és az automatizált farmstartupok új hullámára a piac pozitívan reagál, és kínálatuk folyamatosan bővül, egy nap ők is fősodorrá válhatnak.

Neked ajánljuk
Világűrben járt paradicsommagokat vetettek el egy veresegyházi üvegházban A precíziós gazdálkodás nem a szántóföldi növénytermesztők kiváltsága (videó) Büntetést kell fizetni a gyomorforgató bűz miatt – Belerokkan a baromfitelep A MOL Plugee ingyenes villanyautó-töltéssel támogatja az egészségügyi dolgozókat Ötletek a fenntartható fejlődési célok oktatásához – Megfizethető és tiszta energia
Tovább a forrásra: szuperfarm.hu
Vissza
Hírfolyam