2019. július 16., Valter
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Forradalom a magyar krumpliföldeken: kánikulában is jól termő fajták jöhetnek

A gumóképzés ideális hőoptimuma nappal 21, éjjel 18 fok körül van, ezzel szemben Németországban is gyakori az ennél melegebb időjárás. Ezért az erlangeni egyetem kutatói egy olyan krumplit fejlesztettek ki, amelyik még a nyár közepi, több mint 29 Celsius-fokos napi hőmérsékletek mellett is jó minőségű gumókat növeszt. Az éjszakai 27 fokos hőség sem állította le a növény tápanyag-raktározó funkcióját.

Uwe Sonnewald és csapata kiderítette, hogy egy rövid,19 nukleotidból álló RNS-molekula szabályozza a hőmérsékletfüggő gumónövekedést. A hagyományos burgonyafajták ugyanis a hőre úgy reagálnak, hogy több zöld hajtást és levelet növesztenek, de kevesebb gumót, és azt is kevesebb keményítővel töltik fel.

Uwe Sonnewald a jobb szélen Fotó: agrarszektor.hu

Az erlangeni Friedrich Alexander Egyetem biokémiai tanszéke kutatóinak sikerült kikapcsolniuk ezt az RNS-t, így az még 27-29 fokos hőmérséklet mellett sem állította le a gumóképzés folyamatát.

A teszteket egyelőre laborban végezték, a következő lépésben szabadföldi kísérletekben is vizsgálják a génszerkesztett burgonyákat.

Nagy kérdés, hogy ha a fotoszintetizáló lombozat kárára folyik a gumóképződés, akkor stresszes körülmények között hogyan képes majd megküzdeni az elemekkel a krumpli. Valószínű, hogy intenzív lombtrágyázással (nemcsak mikroelemekkel, hanem algás és aminosavas készítményekkel) kell majd ilyen helyzetben támogatni a levelek megőrzését, vagyis az új fajta intenzív törődést igényel majd.

Feltéve, ha engedélyezik. A génkikapcsolási eljárással létrehozott fajtákat ugyanis pillanatnyilag a GMO-kkal egy szinten kezeli az Európai Unió.

Neked ajánljuk
Új villámfigyelő rendszert avattak Kakaófarm napelemmel (videóval) Diákok idegenelik a búzát a vetőmagültetvényeken (képgaléria) Fejleszti termékei energiahatékonyságát a Rockwool Az EU az Energia Charta Egyezmény korszerűsítését sürgeti
Tovább a forrásra: agrarszektor.hu
Vissza
Hírfolyam