2019. május 20., Bernát, Felícia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Innováció Afrikából: csirkenevelő és zöldségtermesztő egyben (videóval)

Piramis alakú elrendezésben tenyésztenek együtt csirkéket és halakat, valamint termesztenek növényeket egy afrikai kísérletben. Az építmény napenergiával, vegyszermentesen működik, és kis mennyiségű vizet igényel. 

Egy piramis alakú építményben termesztenek háromféle különböző élelmiszert egy Burkina Faso-i kísérletben, amelyben paradicsomot és salátát termesztenek, valamint csirkéket és halakat tenyésztenek, tehát a kertészeti ágazat, az akvakultúra és a baromfitenyésztés egyaránt megfér egymás mellett.

A piramiskialakítás lényege, hogy mindhárom élelmiszer kapcsolatban van egymással, és cirkulárisan tápanyagokat juttatnak a másiknak. Ez egyelőre egy prototípus, amelyben akár 600 növény is termeszthető, emellett 200 hal és 200 baromfi is elfér benne.

A létesítményben a csirkék élnek legfelül, a halak pedig alattuk, amik a baromfitrágyával táplálkoznak, amely közvetlenül a piramis aljában lévő tartályokba esik, amelyekben a halak élnek. A víz, amelyben a halak úszkálnak, táplálja a paradicsomot és a salátát. A mezőgazdasági piramis napenergiával működik, a rendszerben nem használnak kémiai vegyszereket, és a helyi időjárási, valamint talajviszonyoktól függetlenül működik, és minimális mennyiségű vizet használ. 

A létesítményről az alábbi videó készült: 

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy hogyan lehet, hogy a halak a csirkék trágyájával táplálkoznak. A harcsa mindenevő hal, sokat eszik, és akár a baromfitrágyát is elfogyasztja, ami az állatvilágban meglehetősen gyakori. A csirkék ürüléke ugyanis rengeteg szerves anyagot és tápanyagokat tartalmaz. Az is aggaszthat többeket, hogy a csirkék szempontjából nem túl állatbarát a hely kialakítása, és nem biztos, hogy megfelelő számukra, hogy talaj nélküli talapzaton mászkálnak. Ez a kialakítás egyelőre azonban csak egy prototípus, ami azt jelenti, hogy a végleges verziónál a csirkék valószínűleg stabilabb talapzatot kapnak majd.

Neked ajánljuk
Szélerőmű, napenergia és biomassza: így csökkenthetik költségeiket a magyar gazdák Cápaszakértők találkozója volt Nyíregyházán Ízeket tesztelő robot optimalizál kínai ételeket MNB: hasznos beavatkozás a népegészségügyi termékadó Az Exxonnak 1982-ben papírja volt a klímaváltozásról
Tovább a forrásra: agrarszektor.hu
Vissza
Hírfolyam