2020. május 31., Angéla, Petronella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ízeket tesztelő robot optimalizál kínai ételeket

Mesterséges intelligencia teszteli kínai ételek ízeit. Az élelmiszergyártók elégedettek vele, mert olcsó és megbízható, gasztroszakértők szerint viszont séfek munkáját nem érdemes, nem lehet gépekkel szabványosítani. A programot a Jingsu Egyetem élelmiszer- és biológiai tervezéssel foglalkozó iskolája vezényelte le.

A kínai kormánynak múlt hónapban bemutatott tanulmány alapján mesterséges intelligenciával felvértezett, ízeket tesztelő robotok részvételével megőrizhető a tömegesen termelt helyi élelmiszerek eredetisége, minősége.

A kormány által finanszírozott bő hároméves programban több mint tíz kínai élelmiszergyártó vett részt, és elégedettek az MI tevékenységével.

A robotok sertésgyomrot, fekete rizses ecetet, szárított tésztákat, sárga bort és teákat teszteltek, és az élelmiszergyártók elmondása alapján 2015-től (a projekt kezdetétől) 44,5 millió dollár (300 millió jüan) profitot termeltek.

Fotó: Pixabay

A robotok automatizált íztesztje azonban nemcsak a termelékenységre, hanem a termékminőségre is pozitív hatással volt, miközben csökkentette az előállítási költségeket, és technikai segítséget nyújtott a hagyományos kínai konyha országon kívüli promotálásához – áll a tanulmányban.

A tanulásra alkalmas gépek a nyersanyagtól a végtermékig folyamatosan figyelik az élelmiszer állapotát.

Tevékenységüket az emberi szemet, orrot és nyelvet szimuláló elektromos és optikai szenzorokkal végzik, míg az agy szerepét az adatokban mintázatokat kutató idegháló-algoritmus tölti be. A gépek elérték az emberi teljesítmény 90 százalékát.

A múltban humán tesztelők végezték a munkát. A folyamat túl lassúnak bizonyult, az eredmény személyenként változott.

Kínában egyébként érzékeny téma, hogy az élelmiszerek ízét kormányzatilag ellenőrizni kell, vagy sem. Például Jangcsou  tartomány 2015-ös szabályozása alapján egy híres helyi (Yeung Chow) sertéses sült rizsnek öt színt, vöröset, zöldet, sárgát, fehéret és narancssárgát kell tartalmaznia, ízre pedig inkább sósnak, semmint édeskésnek kell lennie. 

Elképzelhetjük, hogy az ilyen mértékű szabályozás lényegében kivitelezhetetlen, és tömeges nemtetszésbe is ütközött. Híres kínai séfek szerint az íz megítélése nem bízható robotokra.

Neked ajánljuk
Újabb villanyautó a láthatáron Készen áll az indulásra a világ első villanyrepülője A termálvíz teheti zöldebbé a villanyautókat Rekordszámú új ragadozó szivacsfajra bukkantak Ausztrália partjainál Ha nem rohan el fülünk mellett a madárdal...
Tovább a forrásra: szuperfarm.hu
Vissza
Hírfolyam