2022. augusztus 14., Marcell
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Biotojás-előállító baromfiólak

A günzburgi MR (MaschinenRing – gépkör) szervezésében a természetes kapirgáló tojótyúkok tartására pótkocsira telepített mobil baromfiólakat készítenek és terjesztenek a dél-németországi sváb (Schwäbisch Hall) vidékeken a gazdák között. A program célja a biotojás-termelés növelése az országban.

A Németországban eladott tojásoknak csak 8,3 százaléka biotojás, 60 százaléka zárt technológiákkal előállított, mélyalmos tojás, 15,7 százaléka szabad tartásos tyúkoktól,  11,5 százaléka pedig kis csoportos (háztáji, házkörüli) tartásból származik. Az egyik mintafarmot a Ritter család birtokán alakították ki.

A család 60 hektár területen ökogazdálkodik, amelyből 7 hektár az erdő. A szántón főleg takarmánynövényeket, tritikálét, sörárpát és kukoricát, illetve búzát és repcét termelnek.

Fotó: magyarmezogazdasag.hu

Az állattartásukban 25 tejelő tehén és szaporulata, húsállományúborjú-tartás, biotojás-előállító mobil tyúkállomány és hidegvérűló-tartás szerepel. A traktoraikba saját előállítású, szűrt repceolajat használnak üzemanyagként. Egy-egy, napelemekkel is felszerelt mobil baromfiólba 200 tojót telepítenek, és természetes körülmények között, szabad tartásban nevelik azokat, csak biotakarmányokkal etetik az állományt. A mobil ólakat ideiglenes kerítéssel bekerített szabad földterületeken mozgatják, változtatva az ólak helyét.

Ez a cikk és a témában további írások a Magyar Mezőgazdaság 2019/21. számában olvashatók.

Neked ajánljuk
A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó) A siker titka vidéken, 19. rész – Vadvirág teaház (videó) Megtette első próbaútját Kína első nagy méretű teherszállító drónja Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam