2021. július 29., Flóra, Márta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Robotok lesznek az első számú mezőgazdasági munkaerők

Erik Pekkeriet, a jövő mezőgazdaságát megalapozó holland Wageningen Egyetem (WUR) kutatója szerint a szektorban 10-20 éven belül robotok végezhetik az összes ismétlődő munkát.

Indoklása alapján a gépesítéssel a mezőgazdasági munka egyre egyhangúbbá és nehezebbé vált. Régebben változatos volt, a dolgozóknak maradt idejük beszélgetni egymással. Most viszont zajos termekben dolgoznak füldugókkal, védőruhában, így a közösségi interakció szinte lehetetlen, ráadásul naphosszat ugyanazt teszik. A munka humán oldala nagyon monoton és szélsőségesen ismétlődő – magyarázza Pekkeriet, aki szerint

a dolgozók is egyfajta gépekké váltak, mert csak a termelékenységük számít.

Termelékenységüket hajszálpontosan mérik a különböző szoftverek: mennyi gyümölcsöt szednek le, dolgoznak fel, csomagolnak be stb. Sok munkahelyen léteznek zöld (jó munkaerők), fehér (elfogadhatók) és vörös listák. Utóbbi esetében ha valaki két hetet „időzik” a vörösben, kereshet magának új állást.

A kutató szerint e tényezők hatására nő az alkalmazottakra nehezedő nyomás. Az üvegházakban a hőmérséklet és a levegő páratartalma is magas, a földeken akár hosszú órákig perzselő nap süthet, a csomagolás hűtött helyiségekben történik stb.

Wageningenben mintegy 60 kutató vesz részt az Agrofood Robotics részlegben. Olyan robotokat fejlesztenek, amelyek képesek mezőgazdasági munkát végezni, mint például gyomlálás, betakarítás és csomagolás
Fotó: futurefarming.com/Hans Prinsen

A mezőgazdasági munkák egyre népszerűtlenebbek, csökken a szektorban dolgozók száma. A világszintű problémára Pekkeriet szerint a robotok jelenthetik a megoldást.

A gyomirtástól a betakarításig és a csomagolásig rengeteg tevékenységet képesek elvégezni a hét minden napján, a nap 24 órájában, így az sem baj, ha az embernél lassabban dolgoznak.

A kamerákkal és szenzorokkal felszerelt, motorizált robotplatformok és karok pontosabbak az embernél. Egyes gépek, gépi rendszerek az időpontra és a helyszínre vonatkozó sokféle adatot is gyűjtenek, és fertőzések, járványok korai felderítésére, előrejelzésre szintén alkalmasak.

Kontrollálják a veszélyeket, és egyben csökkentik a rovarirtók és más növényvédő szerek használatát.

Hamarosan nagyon pontosak lesznek, az áruk csökkenni fog, és kisebb gazdaságok is megengedhetik maguknak, hogy robotokat vásároljanak – összegez a kutató.

Neked ajánljuk
Biokrumpli-kísérlet Magyarországon Az alma és az energia között nem feltétlenül kell választani Tehenek metánkibocsátása: fokhagyma vagy szájkosár a megoldás? A kanadai hőhullámok ismét bebizonyították, hogy egyre gyorsuló felmelegedéssel kell számolnunk Kirívó a szárazság: szörnyű homokvihar falta fel az ősi kínai várost a Góbi sivatag szélén
Tovább a forrásra: szuperfarm.hu
Vissza
Hírfolyam