2022. január 21., Ágnes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Uniós elismerés a környezettudatos magyar kezdeményezésért

Az uniós tagállamok többsége és az Európai Bizottság is elismerte a magyar javaslatra útjára indított Bioeast kezdeményezés jelentőségét a mezőgazdasági kutatás-fejlesztés és a biomassza-alapú gazdaság támogatásában.

Erről számolt be Nagy István agrárminiszter az uniós mezőgazdasági miniszterek informális tanácskozásán, Bukarestben. A magyar agrárminiszter arra hívta fel a figyelmet, hogy

a fenntartható mezőgazdasági termelésben a biomassza-alapú gazdálkodás egyre nagyobb szerepet fog betölteni, és Magyarország alapvető érdeke, hogy kiaknázza az ebben rejlő lehetőségeket.

Kelet-Közép-Európa – így Magyarország is – biomasszában gazdag terület, ennek a kapacitásnak nagy része azonban még mindig kevéssé hasznosított
– mondta Nagy István az MTI híre szerint.

A magyar javaslatra útjára indított – és 11 térségbeli tagállam által támogatott – Bioeast kezdeményezés olyan eszköz, amelyen keresztül a kelet-közép-európai tagállamok fokozhatják teljesítményüket, és jelentős uniós kutatás-fejlesztési forrásokhoz juthatnak a mezőgazdaságban – tette hozzá.

A BIOEAST hatóköre Fotó: eip.fm.gov.hu

A miniszter szerint a kezdeményezés keretében össze kell gyűjteni a jó példákat, és létre kell hozni egy kölcsönös tanulási folyamatot, amely segíti az érdekelt feleket, hogy helyi szinten sikeresek legyenek. Csak jó példákkal és a legjobb gyakorlatok megosztásával lehet hozzásegíteni gazdálkodókat a biomassza-alapú gazdaság nyújtotta megoldások értékének felismeréséhez annak érdekében, hogy hajlandók is legyenek befektetni hatékonyabb vállalkozásokba.

Számos jó példa van az együttműködésekre, a termelői szövetkezésekre vagy regionális együttműködésekre, amelyek befektethetnek olyan helyi biomassza-felhasználó kapacitásokba, amelyek helyben teremtenek értéket, és helyi szinten hasznosítják a kutatási eredményeket és innovatív megoldásokat – hangsúlyozta Nagy István.

Neked ajánljuk
Itt vannak a hazai ősgabonából készült egészséges kenyerek (videóval) Szőlőmetszés télen és kora tavasszal (videó) A siker titka vidéken, 9. rész – Hékás – tanyasi finomságok (videó) Hálóba gabalyodott, sérült bálnára bukkantak az Antarktiszon Hogyan hasznosulhat a kidobott fenyőfa?
Tovább a forrásra: vg.hu
Vissza
Hírfolyam