2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kézmentes Hektár, az Egyesült Királyság első autonóm gazdasága

Különleges farmon kísérletezik ki a közeljövő mezőgazdaságát. A hároméves projekt főszereplői vezető nélküli traktorok, szenzorok és más csúcstechnológiai megoldások.

A Harper Adams Egyetem és egy precíziós mezőgazdasági cég (Precision Decisions, a Map of Ag) 2016-ban indult Kézmentes Hektár (HFHa) projektje komoly anyagi támogatást kapott az Innovate UK alaptól.

A gazdaságot azzal a céllal találták ki, hogy a világ első, ember nélküli mezőgazdasági munkaterülete legyen – a traktorokon nem ül vezető, és a földeket sem járja agronómus.

Két sikeres betakarítási cikluson vannak túl, több díjat nyertek, köztük egyet a BBC-től is.

A szintén hároméves folytatásba egy új partner, az ausztrál precíziós mezőgazdasági specialista, a Farmscan AG brit részlege is bekapcsolódott. A kezdeményezésnek a felsőoktatási intézmény közép-angliai (Shropshire) kampusza biztosít helyet.

„Ezúttal három különböző összekombinálható növényt termesztünk 35 hektáron. A megvalósíthatósági tanulmányban megjelentek a jövő gazdaságára vonatkozó elképzeléseink. Be akarjuk bizonyítani, hogy rendszereinkkel csökkenthető a talaj rongálása, és hajszálpontos alkalmazások kivitelezhetők” – nyilatkozta Jonathan Gill, az egyik kutató.

Fotó: futurefarming.com

A kisebb járművekben bíznak, ezért három kicsi traktort használnak: a saját Isekit, egy Class kombájnt és egy régebbi Sampót. Most nem a „tökéletes hektárban”, hanem valós élethelyzetekben gondolkoznak. Meg akarják valósítani, hogy több vezető nélküli jármű együtt dolgozzon ugyanazon a földterületen. A távolról folyamatosan megfigyelt gépeknek minden feladatot el kell végezniük, amelyeket egy átlagos gazdaságban nap mint nap megtesznek.

A Precision Decisions a MiFarm-platformon keresztül kezeli a járműveket és az adatokat, és a gazdaságot újítások tesztterepének szánják. Mihelyst készen állnak, biztatják az érintett cégeket, hogy technológiáikat náluk próbálják és értékeljék ki.

A projekt potenciális gazdasági hatásait külön csapat elemzi; a harmadik évben, a rendszer kiértékelésében farmerek is részt vesznek majd.

Neked ajánljuk
Óránként akár 10-15 hektárt is képesek permetezni drónok Szabolcsban (videóval) Ökoszemléletű zöldségpalánta-előállítás termesztőknek (letölthető kiadvány) Van mód a szúnyogok elleni biológiai védekezésre Spanyolország korlátozza a légkondicionálást a középületekben Veszélyes invazív növény terjed az országban, a házakat is szétrepeszti
Tovább a forrásra: szuperfarm.hu
Vissza
Hírfolyam