2020. augusztus 13., Ipoly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nagy károkat okozott a jégverés Európa-szerte – Letölthető JÉGER-előrejelzés

Múlt hét elején Nyugat-és Dél-Európa fölött örvénylő ciklonhoz tartozó frontok mentén többfelé alakult ki felhőszakadás, jégeső, villámlás és erősebb széllökéssel kísért heves zivatar. De hogyan alakulnak ki a zivatarok és a jégeső?

Németország több tartományában okozott károkat a nagyméretű jégesővel és erős széllökéssel érkezett vihar. München környékén például helyenként 5-6 cm átmérőjű jég esett, a golflabdaméretű jégszemek néhol az autók szélvédőit is átlyukasztották, a viharos erejű szél háztetőket rongált meg.

Horvátországban, Szlovéniában és Lengyelországban is hatalmas jégeső pusztított. Szupercellás zivatar alakult ki a horvát–szlovén határon, ahol több helyen 10-12 cm átmérőjű jég hullott. A meglehetősen nagy jégdarabok kialakulását a száraz légkör segítette elő. Az erőteljes feláramlás sokáig tartotta a magasban a jégmagokat, ahol azok összeolvadtak egymással, így érte el a jégszemek mérete a 10-12 cm-t. Az óriási darabok aztán sok helyen kárt tettek az autókban, és épületeket rongáltak meg.

Óriási méretű jegek hullottak az égből a horvát-szlovén határon
Fotó: facebook.com/severeweatherEU

Hogyan alakulnak ki a zivatarok és a jégeső?

Zivatarok alatt azt értjük, ha az adott területen dörgés hallható, függetlenül attól, hogy az adott észlelési helyen hullott-e csapadék, vagy sem (száraz zivatar). A zivatarokban kialakuló elektromos jelenséget, a villámokat a viszonylag nagy magasságokba felnyúló zivatarfelhőben található szilárd és folyékony csapadékelemek együttes előfordulása alakítja ki. A vízcseppek az erőteljes feláramlás során, a -7 °C-os hőmérsékleti szint fölé emelkedve előbb túlhűlt vízcseppekké alakulnak, majd -20 °C körül jégszemek keletkeznek belőlük.

A zivatarfelhőből (Cumulonimbus) hulló csapadékról, jégesőről akkor beszélhetünk, ha a jégdarabok átmérője eléri vagy meghaladja az 5 mm-t. Hevesebb zivatarok esetén a jégdarabok átmérője 4-8 cm vagy akár nagyobb is lehet, szélsőséges környezeti feltételek mellett. A felhőben a jégszemek lebegve alakulnak ki, és a kifagyó vízgőz hatására addig növekednek, amíg a feláramlás elbírja őket. Általában késő tavasszal és nyáron alakulnak ki a leggyakrabban zivatarok és jégeső.

Akiket érdekel a jégesők várható felbukkanása, letölthető időjárás-előrejelzést találnak a nak.hu-n a JÉGER-régiókra.

Neked ajánljuk
Zágrábot is elöntötte a víz Már napelemekkel is lehet málnát termeszteni A Lucid-ígéret: 700 kilométer, egyetlen töltéssel Így néz ki alulnézetből a Sinabung vulkán hétvégi kitörése (videóval) Magyar kutatók véletlenül létrehoztak egy olyan hibrid halat, ami soha nem létezett
Tovább a forrásra: agroinform.hu
Vissza
Hírfolyam