2019. szeptember 19., Vilhelmina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az öntözésfejlesztés az agrárium egyik fő kihívása

Ma Magyarországon alig százezer hektárt öntöznek, de az a cél, hogy 2024-ig ez a terület megduplázódjon. A legnagyobb problémát jelen pillanatban a szélsőséges időjárás jelenti. A mezőgazdasági területek alig 2 százalékán van kiépítve a vízpótló rendszer, ezzel szemben az uniós átlag 8-9 százalék.

Ha nem készülünk fel a vízpótlási lehetőségekre hosszú távon, nagy bajban lesz a társadalom – hívta fel a figyelmet Tasnádi Gabriella, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vízgazdálkodási vezető szakértője.

2016-ban jelent meg uniós pályázat a mezőgazdasági vízgazdálkodási rendszer fejlesztésére, amely 2020 augusztusáig van nyitva. 50 milliárd forint áll a mezőgazdasági termelők rendelkezésére, egyénileg egymilliárd, kollektívan pedig kétmilliárd forint igényelhető.

A pályázat alapvetően a vízvisszatartást, a vizesélőhelyek fejlesztését, a meglévő öntözőberendezések korszerűsítését, beszerzését, illetve új területek öntözésbe történő bevonását támogatja.

Fotó: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor 

Öntözni hazánkban elsősorban felszíni vízből szabad, annak hiányában lehet felszín alatti vizekből, elsősorban talajvízből, a jogszabály ezt 50 méterig engedi meg a mezőgazdasági vízhasznosításban. Ennek hiányában lehet rétegvízből is öntözni, de nagyon fontos, hogy csak mikroöntözésre használható ez a vízkészlet.

Ma hazánkban alig százezer hektárt öntöznek, a cél az, hogy 2024-ig ez a terület megduplázódjon.

Ennek két összetevője van: egyrészt legyen vízkínálat, másrészt hogy erre tudjunk vízkeresetet is tenni. Az elmúlt két évben négy kormányhatározat jelent meg, amely támogatja az öntözésfejlesztést. A fejlesztésekkel kb. 600 ezer hektárnyi mezőgazdasági terület öntözése lesz kielégíthető. A termelők segítésére kidolgozás alatt van egy VP-támogatási lehetőség. A források 2020-tól állnak rendelkezésre, de ebben az évben a vízügyi ágazat már hat beruházást elkezdett az előkészítési alapból – mondta el Tasnádi Gabriella.

Neked ajánljuk
Párizs háztetőin elkezdtek növényeket termeszteni Itt a válasz a klímaváltozásra: jön a szárazságnak ellenálló árpa Az ínyencek veszik a mangalicát A 2019-es nemzetközi asztrofotó-pályázat kategóriagyőztes képei (képgaléria) A méhlepényig eljuthat a várandós nők által belélegzett szennyezett levegő
Tovább a forrásra: orientpress.hu
Vissza
Hírfolyam