2021. január 22., Artúr, Vince
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Új villámfigyelő rendszert avattak

Új, 11 szenzorból álló villámlokalizációs rendszert avatott fel az Országos Meteorológiai Szolgálat. A régi rendszert felváltó hálózat pontosabb vihar-előrejelzést tesz lehetővé.

Az elmúlt években egyre szélsőségesebbé vált az időjárás, amelynek részeként pusztító viharok, felhőszakadás és villámcsapások is előfordultak, ezért egyre inkább növekszik az ilyen kártételek veszélye – mondta el az eseményen László Tibor Zoltán, az Agrárminisztérium környezetvédelemért felelős helyettes államtitkára.

Minden meteorológiai előrejelzésre, vészjelzési rendszerre költött forint a tízszeresét hozza vissza azzal, hogy segít megelőzni a szélsőséges időjárás okozta károkat – tette hozzá.

A villám az emberéletre, a környezetre és a termelési eszközökre is veszélyt jelent, ezért az új rendszer sokat segít ezen károk mérséklésében.

Fotó: magyarmezogazdasag.hu

A mostani villámlokalizációs rendszer egy 22 éve működő korábbit vált fel – mondta el az eseményen Radics Kornélia, az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke. A 11 szenzorból álló hálózat kialakítása és tartalék alkatrészek beszerzése összesen mintegy 100 millió forintba került.

A rendszer segítségével Magyarország területén és a határon túl hozzávetőlegesen egy 100 kilométeres sávban a korábbiaknál sokkal pontosabban tudják lokalizálni a villámokat, és ez jobb vihar-előrejelzést, pontosabb riasztást tesz lehetővé.

Neked ajánljuk
Egyre több az öntözési közösség Feketekatonalégy-tenyésztés a környezetbarát takarmányozásért Szegeden Évtizedekkel ezelőtti szürkemarha-vérvonalat keltenek életre a Hortobágyon Dánia mesterséges energiaszigetet épít A kibocsátás csökkentésével gyorsabban eredményt érhetünk, mint eddig gondoltuk
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam