2022. augusztus 10., Lőrinc
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Növénytermesztés mesterséges intelligenciával

Hat év fejlesztő- és gyűjtőmunkájának eredményeként egy egykori haditengerész által vezetett amerikai cég, a Farmwave különleges appal állt elő. A platform és az alkalmazás az adatalapú automatizált döntéshozást támogatja. Az MI-betegségek diagnosztizálásában, és például a paradicsomtermesztésben is segít.

A Farmwave nem azt akarja a gazdáknak megmutatni, hogy hogyan gazdálkodjanak, hanem komplex problémákra kínálnak megoldást. Platformjuk pontos eredményeket produkál, pluszértékeket generál. Lényege, hogy a világ agrárinfóit mesterséges intelligenciával működő, a döntéshozást támogató adatmodellekké alakítja át.

A Farmwave nagy szervezetekkel, szövetkezetekkel és más agrártechcégekkel való együttműködésének eredménye a szabadalmi oltalomra benyújtott C.O.R.E (felhőalapú optimalizált felismerő motor), amelyet eddig csak a vállalat kliensei használhattak, de most már az appon keresztül bárki tesztelheti.

Hat évig dolgoztak rajta, többször kellett újrakezdeni, nehéz munka volt, miközben rengeteg üzenetet kaptak, mert sokan szerettek volna hozzáférni a hitelesített és katalogizált adatokból álló könyvtárhoz. A hozzáférés engedélyezésével rengeteget segítenek a világ gazdáinak.

„A játéktér kiegyenlítéséről és a mezőgazdaság globális léptékű demokratizálásáról szól” – magyarázza Chris Chan, ügyvezető igazgató.

A platform készlete máris nagyon masszív, az adatok integrálásával épülnek fel a növényi betegségeket azonosító, diagnosztizáló mesterségesintelligencia-modellek.

Citrom- és narancsfélékhez, búzához, szójababhoz, borszőlőhöz, gyapothoz, paradicsomhoz és sok-sok máshoz szintén készítenek termés-előrejelző modelleket.

„Ha ismerjük a mesterségesintelligencia-technológiákat, tudjuk, hogy az adatok ugyanannyira fontosak, mint maguk a modellek. A világ több egyetemével és kutatóintézetével dolgoztunk együtt, közösen hitelesítettük az adatokat, és tettünk meg mindent a képkönyvtár pontosságáért. Ha élelmiszerekről van szó, nincs helye a hibának” – mondta Charlie Bassharn, a cég főmérnöke.

Fotók: farmwave.io

A cél adott: a Farmwave a mezőgazdaság MI-alapú képfelismerő szabványává akar válni. Más vállalatok esetében az ImageNet és a többi közösségi ötletbörze adatsorai a források, amelyek sok esetben részrehajlók lehetnek. Ha az algoritmus belőlük tanul, az eredmény nem mindig felel meg a valóságnak.

„Minél pontosabb és objektívebb a diagnózis, annál jobban működik az automatizált döntéshozás” – nyilatkozta Craig Ganssle, alapító-vezérigazgató. – „Sok mindenre számíthatnak még tőlünk. Bízunk benne, hogy a világ bármely pontján élő gazdák visszajeleznek, és a rendszert nekik fejlesztjük tovább.”

Az app segítségével privát beszámolót készíthetünk gazdaságunkról, amely a következő hónapokban sok értékes információval bővül. Ha akarjuk, nyilvános beszámolót is csinálhatunk, majd megosztjuk másokkal, kérdésekkel, tanácsokkal fordulva hozzájuk. Az app havi előfizetéses, speciális Farmwave és API-opciókkal, ezeket meglévő platformokba integrálhatjuk.

Neked ajánljuk
A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó) A siker titka vidéken, 19. rész – Vadvirág teaház (videó) Megtette első próbaútját Kína első nagy méretű teherszállító drónja Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: szuperfarm.hu
Vissza
Hírfolyam