2021. szeptember 21., Máté, Mirella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A mezőgazdasági drónok jelene és jövője

A dróntechnológia gyorsan és folyamatosan forradalmasítja a mezőgazdaságot. A változások az állandó fejlesztéseknek és az USA egyre megengedőbb szabályozásainak tudhatók be. Szükség van a változásokra, mert 2050-ben a Föld lakossága a mainál kb. 70 százalékkal több terméket fog fogyasztani, és az ágazatban fontos szerep jut az ember nélküli légi járműveknek.

A mai alkalmazások a precíziós mezőgazdaságtól az élőállomány monitorozásáig, a környezetvédelemtől a halfarmokig, a virágkertészettől az erdőgazdálkodásig számos területre terjed ki. Az UAV-k (ember nélküli légi járművek) használata néhány esettanulmánnyal szemléltethető.

Az elsőben nagy nemzetközi magtermelőkkel együttműködő chilei kukoricatermesztők drónok közelképeit és az amerikai Agribotix adatfeldolgozó szoftverét használva mérték fel különböző irányítási rendszerek hatásait.

A másodikban indiai borszőlők szüretelését ütemezték drónok segítségével, és megállapították, hogy mikor számíthatnak a várt cukortartalomra. Így egyrészt pénzt takarítottak meg, másrészt szőlőfajtánként más időpontokban szüreteltek, optimalizálták a terméshozamot.

Fotó: szuperfarm.hu

A harmadik esetben egy amerikai szójababtermesztő farmja határán gyomfertőzésre lett figyelmes. Drónfelvételek és szoftveres elemzés alapján pontosan azonosították a területet, valamint a gazda aprólékos mechanikus és vegyi kezeléssel még a terjedés előtt kiirtotta a káros növényeket, és 10-13 százalékos termésveszteségtől menekült meg.

A negyedikben az amerikai PrecisionHawk dróntechnológiáját használva az ausztrál Stratus Imaging 7 százalékkal csökkenti ügyfelei trágyahasználatát, és egyben 14 százalékkal növeli a betakarított búzamennyiséget. A drónok hajszálpontos adatokat szolgáltattak a növény növekedés közbeni nitrogéntartalmáról.

Az ötödik esettanulmány amerikai és ausztrál szarvasmarha- és juhtenyésztőkről szól. Mivel a hőkamerákkal felszerelt drónok több kilométer távolságból érzékelik az állatokat, sokat segítenek a tenyésztők napi rutinmunkájában. A kerítések és a takarmány ellenőrzését szintén távirányított drónokkal végzik. Ma már sok helyen helyettesítik a helikoptereket és földi járműveket, amellyel idő- és költséghatékonyabbá válik a munka.

A hatodik eset az indiai vadvédelemről szól. Az egyik nemzeti parkban 480 négyzetkilométer területen hőkamerával felszerelt drónok figyelnek, és azonosítják a megbúvó orvvadászokat.

A közeljövő nagy lehetősége a látótávolságon (500 méteren) túli mezőgazdasági drónhasználat engedélyezése.

Az egyikre a virágok beporzásának tragikus helyzete, a méhpopuláció drasztikus csökkenése miatt kerülhet sor. A holland Delfti Műszaki Egyetem szakemberei és japán kutatók már tesztelték a feladatot kivitelező drónméheket, és a gépek sikeresnek bizonyultak. A következő lépés az autopilot változat lesz.

A nagyobb területet lefedő drónrajok szintén izgalmas alkalmazásnak tűnnek. A rovarirtástól a megfigyelésig számos feladatot végezhetnének csapatban. Az első tesztek ígéretes eredménnyel zárultak.

Neked ajánljuk
Önfenntartó, vízen lebegő holland tehenészet Hogyan készítsük fel a szőlőt az extrém időjárásra és a gombás megbetegedésekre? (videó) Hogyan előzhetné meg az emberiség az ökológiai összeomlást? 2. rész (videó) Újabb érvek a BKK-tól a városi közösségi közlekedés mellett Már lehet regisztrálni a TeSzedd! hulladékgyűjtő akcióra
Tovább a forrásra: szuperfarm.hu
Vissza
Hírfolyam