2020. február 25., Géza
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Honos fürkészdarázzsal az ázsiai márványospoloska ellen

Az apró Anastatus bifasciatus darázs több rovarfaj petéibe rakja a tojásait. Olaszországban 32, elsősorban lepke- és poloskafaj a gazdaszervezete, ezért is tartják ígéretesnek az ázsiai márványospoloska elleni biológiai védekezésre.

A kártevő őshazájában, Kínában és Japánban más parazitoid darazsak tartják kordában a népességét, de az idegenhonos fajok használata nem olyan egyszerű sem a szaporítás, sem a szabályozás oldaláról.

Ennek a problémának a megoldására kezdett nagyszabású kísérletet a Bioplanet cég a modenai és az emilia-romagnai növényvédelmi konzorciummal, valamint észak-olasz kutatóintézetekkel és egyetemekkel.

Ázsiai márványospoloska tojásai és frissen kikelt utódai Fotó: magyarmezogazdasag.hu

A program azt próbálja felmérni, hogy egy őshonos rovar milyen szerepet tölthet be az ázsiai márványospoloska elleni védelemben, mivel az utóbbi években láthatóan nőtt a hatékonysága természetes módon is.

Amikor egy idegen faj érkezik új környezetbe, gyakran fölborul a helyi biológiai egyensúly, mert nincsen természetes ellensége, és akadálytalanul szaporodhat. Ám a honos élőlények sem restek, és megpróbálják tápláléknak vagy szaporodásra alkalmas áldozatnak használni a jövevényt, így idővel visszaáll az egyensúly.

Ha ez nem történik meg az eredeti élőhelyéről kell behozni a természetes ellenségeit. A közelmúltban voltak már e tekintetben sikerek az amerikai lepkekabóca és a szelídgesztenye-gubacsdarázs elleni védekezésben.

Az Anastatus bifasciatus mostani betelepítése a tömeges tenyésztés eredménye. Ez a technika már számos nagy problémát oldott meg a világon, most viszont honos rovar esetében alkalmazták.

Az Anastatus bifasciatus Fotó: Biplanet

Az intenzív mezőgazdaság ugyan visszavethette a népességét, de ha nagy egyedszámban engedik ki az ültetvényekben, mezőgazdasági területeken, hatékonyan visszaszoríthatja a kártevőt. Természetes úton hosszú évek alatt mehet végbe a folyamat, amit a termesztők nem szeretnének kivárni.

A most induló olaszországi védekezés során tízezerszámra engedik ki különböző területeken a darazsat, olyan helyeken, ahol vegyes kultúrákat termesztenek.

Neked ajánljuk
Egy színesebb zöldség-gyümölcs ágazat a fenntartható jövő kulcsa A szántóföldeken kipusztult talajbaktériumok újratelepíthetők (videó) Gigantikus erdőtelepítés jön Magyarországon Klímakatasztrófára figyelmeztet a JP Morgan Méltatlanul bánunk a szerves hulladékkal
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam