2020. január 21., Ágnes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Borsóginnel a környezetért

Egyesült királyságbeli és írországi tudósok rájöttek, miként lehet búza helyett akár borsókeményítőből is alkoholt erjeszteni. Ráadásul az is kiderült, hogy például a borsógin a búzaginnél 14-ből 12 környezetihatás-kategóriában kisebb környezeti lábnyommal rendelkezik.

Az Environment International nevű folyóiratban publikált tanulmány szerint ha az italt borsóból állítanák elő, a gyártása az eddiginél kevésbé járulna hozzá a klímaváltozáshoz.

A búzával szemben a borsótermesztéshez nincs szükség nitrogénműtrágyára, és a folyamat víz-, illetve légszennyező hatása is kisebb.


Ugyanakkor az egyik hátránya az, hogy a termesztés területigénye 112 százalékkal nagyobb.

Fotó: pixabay.com

A borsóban mindamellett több a fehérje, mint a búzában, és a zöldségből készült gin előállítása során megmaradt mellékterméket akár állatok takarmányozásához is fel lehet használni, mely által – a palackozást is beleszámítva – bőven ellensúlyozza az ital szénlábnyomát.

Neked ajánljuk
A génszerkesztés gondolatával kacérkodnak a németek Míg nő a Föld lakossága, csökken a termőterület nagysága Ezzel a géppel bárhol termelhetünk zöldséget a lakásban: itt a beltéri növénytermesztő Egy lehetséges válasz a klímaváltozásra: agroerdészet A klímaváltozás és az ember hatása a Kárpátok hegyi tavaira
Tovább a forrásra: storeinsider.hu
Vissza
Hírfolyam