2022. augusztus 12., Klára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szárazságtűrő szőlőkkel a klímaváltozás ellen

Az Adelaide Egyetem borászai Ciprusról származó szárazságtűrő szőlőfajtákat vizsgálnak. Céljuk, hogy az egyre szárazodó ausztrál klímát is toleráló tőkéket találjanak.

A ciprusi Xynisteri (fehér) és Maratheftiko (vörös) fajták már kikerültek az ausztrál karanténból, és az egyetem Waite kampuszán szaporítani kezdték őket. Ezután ugyanazoknak a próbáknak vetik őket alá, melyeket a ciprusi szőlőültetvényekben is ki kellene állniuk.

„Egyre nő a hőmérséklet és gyakoribbá válnak a hőhullámok Ausztrália déli részén, amit a borászatok is megsínylenek, és egyre nagyobb a nyomás a vízkészleteken is” – mondta el az egyetem doktorandusz hallgatója, Alexander Copper.

Ezek a fajták Cipruson nagyon jól bírják a szárazságot, gyakran öntözés nélkül termesztik őket, és reményeink szerint az ausztrál klímán is képesek lesznek megmaradni minimális öntözéssel, vagy akár anélkül is.

Copper kutatását a Wine Australia (a borászati ágazat szakmai szervezete) is támogatja.

Alexander Copper a szárazságtűrő Xynisteri fajtával Cipruson Fotó: University of Adelaide

Ausztrália népszerű borfajtái (Shiraz, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Gris) mind francia fajták, amelyek eredeti termőhelyükön elég csapadékot kapnak, Ausztráliában azonban öntözésre szorulnak, csakúgy, mint a német eredetű Rizling.

Van néhány szárazságtűrő fajtájuk Spanyolországból, Olaszországból és Portugáliából, de Cooper szerint a ciprusi fajták sokkal jobban fogják bírni az aszályt. Ezeket már évtizedek óta termesztik Cipruson, ahol kibírják a száraz, forró nyarakat, és elég nekik a téli csapadék. Ezek a feltételek hasonlók ahhoz, amilyenek Dél-Ausztráliában is adottak.

A ciprusi szőlőfajták megfelelő, környezetbarát módon termeszthető alternatívát jelenthetnek nedvességigényes társaikkal szemben, és a jövőben az egész borágazatot is segíthetik a klímaváltozáshoz való alkalmazkodásban.

Copper már korábban megkezdte kísérleteit Cipruson az ottani fajtákkal, mind öntözött, mind száraz körülmények között. Ezeket fogja hamarosan megismételni Ausztráliában is. Utána munkatársaival együtt szeretnének szabadföldi kísérleteket folytatni Dél-Ausztrália különböző régióiban.

Neked ajánljuk
A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó) A siker titka vidéken, 19. rész – Vadvirág teaház (videó) Megtette első próbaútját Kína első nagy méretű teherszállító drónja Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam