2021. április 14., Tibor
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Paprika, borsó, uborka, dinnye – stressztoleráns zöldségek nemesítése

A projekt célja négy fajnál (paprika, borsó, uborka és dinnye) növényfiziológiai mérések segítségével olyan hibridek létrehozása, amelyek a klímaváltozásból adódó külső tényezők okozta stresszfaktoroknak a lehető legjobban ellenállnak.

Stressztoleráns zöldségfajok nemesítésére nyert 673 millió forint vissza nem térítendő támogatást a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból a ZKI Zöldségtermesztési Kutató Intézet Zrt., a Flóratom Kft. és a Neumann János Egyetem konzorciuma – közölte a konzorcium hétfőn az MTI-vel.

A következő évtizedekben a növénynemesítés irányát döntően meghatározó tényező lesz a klímaváltozás talajszerkezetre, talajminőségre gyakorolt hatása, a növényeket ezek révén érő stresszhatások elleni küzdelem

– állapítja meg a konzorcium közleménye.

Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

A paprikánál egy olyan fajta létrehozására törekszenek, amely ellenáll az extrém magas hőmérsékletnek, a hőmérséklet-ingadozásnak, magas sókoncentrációnak, és jól viseli a szárazságot is. A borsónál egy korai fajta, sötétzöld színű – feldolgozás esetén kevésbé színvesztő – nagy méretű, magas szintű biotikus stressztoleranciával rendelkező fajta nemesítését tűzték ki célul.

Az uborka és a dinnye esetében magas sótolerancia-szintű fajtákat akarnak létrehozni, amelynek révén e két növényfaj termesztése jobban eltolódhatna a mediterrán térség felé.

Neked ajánljuk
Lebegő kertekkel a klímaváltozás ellen? Ökokertünk felkészítése a tavaszra: metszés és lemosó permetezés (videó) Házhoz jön a piac Az elit életmódváltása feltétlenül szükséges a klímacélok teljesítéséhez Az Északi-tenger mélyén heverő világháborús hulladékok hatásait kutatják Németországban
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam