2020. augusztus 9., Emőd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A csehek levegőből vizet készítenének

Cseh tudósok előrehaladott kísérleteket folytatnak egy olyan berendezéssel, amelyet a sivatagba telepítve kivonhatják a levegőben lévő vizet, majd ennek segítségével élhetővé tehetik a homoktengert.

A cseh műszaki egyetem kutatói az Egyesült Arab Emírségekben dolgoznak egy olyan berendezésen, amely napenergia felhasználásával kivonja a levegőben lévő párát. Ha a kísérletek sikerrel járnak, akkor a berendezés egy kisebb változatát bemutatják a dubaji expó cseh pavilonjában 2020 őszén.

Illusztrációk: czexpo.com/en/s-a-w-e-r

A S.A.W.E.R. (Solar Air Water Resource) rendszer egyik része szolgálja a pára kivonását a levegőből, a másik felhasználja az így nyert víz egy részét a sivatag termővé tételére. A ma ismert berendezések egy nap alatt 10 liter vizet tudnak előállítani a sivatagi levegőből, a S.A.W.E.R. 200 litert. A sivatagi kísérletek előtt szimulált körülmények között tesztelték a rendszert,

így ha a klímaváltozás miatt Kelet-Közép-Európa, benne Magyarország elsivatagosodik, lesz módszer a baj gyógyítására.

A cseh kertészeti egyetem munkatársai dolgoznak a rendszer második elemén is: a sivatagi földművelési módszer a S.A.W.E.R. rendszerrel nyert ivóvíz egy részét egy fotobioreaktorban hasznosítja, amely javítja a víz tápanyagmegtartó képességét, és lehetővé teheti a növénytermesztést az extrém sivatagi körülmények között.

Neked ajánljuk
Szüret a kanadai háztetőkön Emberéleteket és gazdaságokat lehetne megmenteni az afrikai hőhullámok pontosabb dokumentálásával Dr. Farkas István Tamás és Éger Ákos: Mit változtassunk a koronavírus-járvány után a fenntarthatóság érdekében? A vírus okozta elváltozást is kimutatni képes CT-t adtak át Megjelent az első vállalati zöldkötvény a magyar piacon
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam