Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. április 8., Dénes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Méhbarát tojások: a szabad tartású tyúk esete a poszméhekkel

Egy nagyszabású projekt indult a beporzók védelmére: a cél, hogy a gazdák adjanak át a területükből egy kis részt a méheknek. Az eredmény önmagáért beszél, hiszen a méhek száma 55 százalékkal nőtt a korábbi évhez képest.

A Morrisons angol kiskereskedelmi lánc által is támogatott programot azután mutatták be, hogy az Egyesült Királyságban aggasztóan csökken a vadon élő méhek száma. Az ENSZ által közzétett jelentés szerint fennáll a méhek tömeges kihalásának lehetősége is.

Eredetileg az áruházlánc szabad tartású tojást termelő beszállítói indították el a kezdeményezést, s mostanra már nagyjából

23 hektárnyi méhbarát, pollenben és nektárban gazdag élőhelyet hoztak létre az Egyesült Királyság területén.

A Yorkshire-ben lévő Chippendale tojáscsomagoló üzemnek szállító gazdaságok 80 százaléka csatlakozott a kezdeményezéshez.

Fotó: bumblebeeconservation.org

A Morrisons mezőgazdasági részlege a Poszméh Védelmi Alapítvánnyal (Bumblebee Conservation Trust) együttműködve kidolgozott egy egyedi, méhbarát virágkeveréket azzal a céllal, hogy optimalizálni tudják a méhek számát.

A magkeveréket – mely többek között facéliát, vörösherét és baltacimet tartalmaz – minden gazdaságnál a terület 5 százalékára vetik el, így a poszméhek számára ideális élőhelyet hoznak létre. A gazdákat arra is megtanítják, hogyan figyeljék meg a gazdaságukban élő méheket, s hogyan különböztessék meg egymástól a poszméhfajokat, aminek segítségével monitorozni tudják a területet.

A „méhbarát tojások” a Morrisons több mint 300 üzletében elérhetők már Fotó: Morrisons

A projekt eredményeként a Morrisons polcain ebben a hónapban megjelentek a „méhbarát tojások”, amelyek több mint 300 üzletükben érhetők el.

A nagyszabású projekt célja, hogy a gazdák adjanak át a területükből egy kis részt a méheknek. Az eredmény önmagáért beszél, hiszen a méhek száma 55 százalékkal nőtt a korábbi évhez képest.

Neked ajánljuk
A precíziós gazdálkodás nem a szántóföldi növénytermesztők kiváltsága (videó) Laboratórium a telefonban: kártevők felismerésére is használható Támogassuk, segítsük a magyar gazdaság kis köreit! Virtuális sétára fel! Budapest Bike Maffia – Így segíthetsz a járvány idején
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam