Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. március 30., Zalán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Rózsaszín algával etetnék a teheneket, hogy ne büfögjenek annyi metánt

Ausztrál kutatók azt szeretnék, ha országukban nagy mennyiségben termesztenének Asparagopsis vörös algát és készítenének belőle takarmányt a szarvasmarhák számára. A kis mennyiségű Asparagopsis algát fogyasztó tehenek gyomrában akár 99 százalékkal kevesebb metán termelődik.

A kutatók arra jöttek rá, hogy a vöröses-rózsaszín algaféle olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek meggátolják a marhagyomorban élő mikroorganizmusok metántermelését.

Ha Ausztráliában sikerülne nagyüzemi módszerekkel beindítani az algatermesztést, akkor tíz százalékkal csökkenteni tudná a hatalmas ország az üvegházhatású gázok emisszióját

írja az ABC News.

A kutatást vezető professzor, Nicholas Paul Fotó: usc.edu.au

Az Asparagopsis alkalmazásának előnye, hogy nem kell belőle sok: ha a takarmány kevesebb mint 2 százaléka ebből az algából tevődik össze, az elegendő a metánfejlődés szinte teljes megszűnéséhez.

A gond egyelőre csak az, hogy még nincs bevált módszer az algatermesztésre, a természetben vadon növő mennyiség betakarítása pedig nem elegendő a teljes szarvasmarha-ágazat számára. A kutatók előtt álló feladat tehát az algafarmok megtervezése, a tengeri növénytermesztés felfuttatása és a leghatékonyabb – leggyorsabban növő, legtöbb hatóanyagot termelő – algafajta megtalálása, kinemesítése.

Interjú a kutatást vezető Nicholas Paul professzorral:

Neked ajánljuk
Világűrben járt paradicsommagokat vetettek el egy veresegyházi üvegházban A precíziós gazdálkodás nem a szántóföldi növénytermesztők kiváltsága (videó) Büntetést kell fizetni a gyomorforgató bűz miatt – Belerokkan a baromfitelep A MOL Plugee ingyenes villanyautó-töltéssel támogatja az egészségügyi dolgozókat Ötletek a fenntartható fejlődési célok oktatásához – Megfizethető és tiszta energia
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam