2020. január 29., Adél
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Rózsaszín algával etetnék a teheneket, hogy ne büfögjenek annyi metánt

Ausztrál kutatók azt szeretnék, ha országukban nagy mennyiségben termesztenének Asparagopsis vörös algát és készítenének belőle takarmányt a szarvasmarhák számára. A kis mennyiségű Asparagopsis algát fogyasztó tehenek gyomrában akár 99 százalékkal kevesebb metán termelődik.

A kutatók arra jöttek rá, hogy a vöröses-rózsaszín algaféle olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek meggátolják a marhagyomorban élő mikroorganizmusok metántermelését.

Ha Ausztráliában sikerülne nagyüzemi módszerekkel beindítani az algatermesztést, akkor tíz százalékkal csökkenteni tudná a hatalmas ország az üvegházhatású gázok emisszióját

írja az ABC News.

A kutatást vezető professzor, Nicholas Paul Fotó: usc.edu.au

Az Asparagopsis alkalmazásának előnye, hogy nem kell belőle sok: ha a takarmány kevesebb mint 2 százaléka ebből az algából tevődik össze, az elegendő a metánfejlődés szinte teljes megszűnéséhez.

A gond egyelőre csak az, hogy még nincs bevált módszer az algatermesztésre, a természetben vadon növő mennyiség betakarítása pedig nem elegendő a teljes szarvasmarha-ágazat számára. A kutatók előtt álló feladat tehát az algafarmok megtervezése, a tengeri növénytermesztés felfuttatása és a leghatékonyabb – leggyorsabban növő, legtöbb hatóanyagot termelő – algafajta megtalálása, kinemesítése.

Interjú a kutatást vezető Nicholas Paul professzorral:

Neked ajánljuk
A génszerkesztés gondolatával kacérkodnak a németek Míg nő a Föld lakossága, csökken a termőterület nagysága Ezzel a géppel bárhol termelhetünk zöldséget a lakásban: itt a beltéri növénytermesztő A homokos partok Picassója is az ausztrál erdőket gyászolja Saját kézfertőtlenítővel egy újabb flakont a boltban felejthetsz
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam