2021. január 17., Antal, Antónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Elindult a génmegőrzési stratégia megvalósítása

Magyarország a világon az elsők között ismerte fel a génmegőrzés fontosságát. Az idén 12,3 milliárd forintos forrás biztosításával indult el a génmegőrzési stratégiában megfogalmazott tervek megvalósítása. 

A második alkalommal megszervezett Környezetgazdálkodási Konferencián Rácz András beszélt a kormány által 2018 februárjában elfogadott startégiáról, amely az állami szerepvállalás növelését célozza a szakterületen – írja az MTI. Az államtitkár emlékeztetett rá:

Magyarország a világon az elsők között ismerte fel a génmegőrzés fontosságát, a kormányprogramban a genetikai erőforrások megőrzése kiterjed mind a vadon élő, mind a mezőgazdasági haszonállatok és növények területére.

Genetikai erőforrásaink felkutatása, begyűjtése, megőrzése és fenntartható használata kiemelt állami feladat, nemzetbiztonsági, valamint élelmezés- és élelmiszer-biztonsági stratégiai kérdés.

Fotó: nodik.org

A hazai genetikai erőforrásokért felelős intézményrendszer kialakításának első lépéseként 2010. november 1-jével két önálló génmegőrzési intézetet alapított az agrártárca, ezek 2019. július 1-től Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központként végzik az állami génbanki feladatok koordinálását.

A nemzeti park igazgatóságok a génmegőrzési feladatok magas színvonalú ellátása érdekében

a következő öt évben több helyszínen alakítanak ki új telephelyet, vagy fejlesztik a meglévők kapacitását mintegy 11 milliárd forint értékben.

A célok között szerepel az intézményekben és a nemzeti park igazgatóságoknál meglévő fajok és fajták állományainak fejlesztése, bővítése is, továbbá egy olyan állami génbanki hálózat kialakítása, amely az értékek leltáraként, elkülönített állami duplikátumként, valamint

egy adott fajta génállomány őrzőjeként mindig rendelkezésre áll.

A stratégia a Kárpát-medencében még fellelhető ritka genetikai értékek felkutatását és biztonságba helyezését is megcélozza, mivel a régi magyar fajták a nemzeti örökség részét képezik.

Neked ajánljuk
Évtizedekkel ezelőtti szürkemarha-vérvonalat keltenek életre a Hortobágyon Gigantikus akkumulátor épül Ausztráliában Napelemes távirányító a Samsungtól A klímaváltozás okozhatta egy ősi mangroveerdő eltűnését Dánia mutatja az utat a klímabarát élelmiszer-választáshoz
Tovább a forrásra: agroinform.hu
Vissza
Hírfolyam