Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. március 30., Zalán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Állati jólét: ez a növény jelentheti a jövőt

Jó tulajdonságai és olcsó termeszthetősége ellenére egyelőre lassan terjed a cirok az állati takarmányozásban, ugyanis a konzervatív tenyésztők nehezen váltanak – hangzott el egy olaszországi szakmai eseményen. A kukoricával jól konkuráló cirok előtt ugyanakkor nagy jövő állhat.

Alapvetően a mentalitás, az állattenyésztők konzervativizmusa jelenti a legfőbb akadályt a cirok további terjedése előtt, ez azonban változóban van – hangzott el azon a szakmai eseményen, amely Olaszországban zajlik ezekben a napokban, és fő témája a cirok hasznosítása.

A cirok felhasználása sokrétű, Európában elsősorban takarmányként hasznosítják. Leginkább a kukoricát lehet vele helyettesíteni, mivel beltartalmi értékeit tekintve hasonló eredményeket mutat.

Fotó: pixabay.com

Különösen nagy előnye, hogy az aflatoxin nem jelenik meg benne, márpedig ez komoly problémákat okoz az olasz kukoricatermesztésben, és elsősorban ez az oka annak, hogy a kukorica-termőterület a felére esett vissza az utóbbi években. Egyre több termelő a cirokban látja az alternatívát, de még további ismeretekre kell szert tenniük e növényfajtáról.

A több nemesítési változáson átesett cirok legfőbb erénye, hogy szárazságtűrő, így a klímaváltozással egyre inkább felértékelődik. A növény hozama és emészthetősége is sokat javult az utóbbi évtizedekben, és az állatok jól reagálnak rá.

Jelenleg egész Európában mindössze 300 ezer hektáron termesztik a cirokot, de sokan nagy jövőt látnak benne ipari alapanyagként, díszállateledelként, szemestakarmányként és szilázsként is.

A nagy hozam elérésében a szilázsciroknál sokat számít a növénynek az a képessége, hogy magasabbra képes nőni, ezáltal több takarmányt biztosít, mint a sok helyütt népszerű szilázskukorica.

Neked ajánljuk
Világűrben járt paradicsommagokat vetettek el egy veresegyházi üvegházban A precíziós gazdálkodás nem a szántóföldi növénytermesztők kiváltsága (videó) Büntetést kell fizetni a gyomorforgató bűz miatt – Belerokkan a baromfitelep Itt a Volkswagen Cybertruck Egyszer volt...az élet – A test őrei (rajzfilm)
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam