2021. január 27., Angelika
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ehető rózsákat fejlesztettek ki

A Pheno Geno szerb–holland vegyesvállalat Peter Cox ismert nemesítő irányításával ehető rózsákat fejlesztett ki. A mintegy négyéves kísérletezés során kielemezték a rózsaszirmok tápértékét, és tanulmányozták az étkezésre alkalmas rózsák ismert konyhafőnökök útján történő népszerűsítési lehetőségeit.

A hortidaily.com angol hírportálon megjelent tudósítás szerint a kísérletekbe bevont több mint száz rózsafajta körét egytucatnyira szűkítették, amelyeket már megalapozottan ajánlanak emberi fogyasztásra a kísérletező tudósok.

A rózsákat neves szakácsokról nevezték el, többek között azért, mert az emberek kezdetben idegenkedve fogadták a rózsaszirmok fogyasztását.

A legutóbbi szezonban már több mint 300 ezer rózsabimbót gyűjtöttek be az európai országokból, valamint Ukrajnából, Oroszországból, Japánból, az USA-ból, illetve Dél-Koreából és Trinidadról.

Fotó: hortidaily.com

A Pheno Geno az ehető rózsák mellett fokozottan hidegtűrő és a beporzó rovarokat jobban vonzó rózsák létrehozásával is foglalkozik. A télálló rózsáknak különösen Oroszországban és Ukrajnában lehet nagy jelentősége.

Neked ajánljuk
Egyre több az öntözési közösség Feketekatonalégy-tenyésztés a környezetbarát takarmányozásért Szegeden Évtizedekkel ezelőtti szürkemarha-vérvonalat keltenek életre a Hortobágyon Online kérdőívvel vizsgálja a magyarok klímához való viszonyát az ELTE Budafok-Tétényben kisütöttek egy jó megoldást a konyhai hulladék hasznosítására
Tovább a forrásra: agroinform.hu
Vissza
Hírfolyam