2021. február 25., Géza
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A KAP szinten tartásával a gazdák részt tudnak venni az éghajlatváltozás hatásainak mérséklésében

A gazdák új agrotechnikai eljárások alkalmazásával, erdőtelepítésekkel hozzá tudnak járulni az éghajlati változások hatásainak mérsékléséhez, ehhez viszont nélkülözhetetlen az európai uniós Közös Agrárpolitika (KAP) forrásainak legalább a jelenlegi szinten tartása a 2020 utáni időszakban is.

Erről beszélt Nagy István agrárminiszter kedden Helsinkiben, az uniós mezőgazdasági miniszterek találkozóján.

Az ülésen egyebek között a mezőgazdaság és a gazdálkodók klímapolitikában betöltött szerepéről egyeztettek. A miniszterek egyetértettek abban, hogy

a talajok szénmegkötő képességének javítása és ezzel összefüggésben az erdőtelepítés kiemelten fontos a fenntartható mezőgazdasági termelés megvalósításához.

Fotó: MTI/Sóki Tamás

Nagy István hangsúlyozta, hogy közös érdek a talajok minőségének megóvása, amelyhez elengedhetetlen a gazdálkodók fokozottabb bevonása és ösztönzése.
Az éghajlatváltozás negatív hatásainak kivédésében kiemelt szerepe van az erdőknek is. Beszámolt arról, hogy a magyar kormány elkötelezett szándéka, hogy az ország erdősültségét 22 százalékról 27 százalékra emelje. Ezt a célt szolgálhatja majd az országos fásítási program, amelyhez kapcsolódóan az agrártárca az idén a duplájára emelte az erdőtelepítéshez igényelhető jövedelempótló támogatások összegét, illetve megnövelte a támogatások igénybevételének időtartamát.

Rámutatott, hogy a KAP-nak is megfelelő ösztönzőket kell nyújtania a gazdák számára. A megfelelő támogatási eszközök nem lehetnek hatékonyak megfelelő nagyságú uniós források nélkül. Nem lehet többet kérni a gazdáktól úgy, hogy közben az Európai Unióban csökkentenék a támogatásokat.

A találkozó alkalmával az uniós miniszterek fákat ültettek a dél-finnországi Nuuksio Nemzeti Parkban, és meglátogatták a Haltia elnevezésű természetvédelmi bemutató központot is.

Neked ajánljuk
TEDx: Megmenthet-e a mezőgazdaság a klímaválságtól? Kökény Attila előadása (videó) Meggy mag nélkül ultrahang és vákuum segítségével Természetes gyümölcsészet – 1. rész (videó) Nehéz versenyezni a kínai napelemekkel Vissza a vadonba
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam