2021. szeptember 28., Vencel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Gimnazista feltaláló – Saját almafájuk adta az ötletet

Zsigó Miklós, a nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnázium 17 éves diákja különdíjat kapott a Szófiában megrendezett idei EU Fiatal Tudósok Versenyén. Miklós egy, az alma állati kártevői elleni speciális csapdával érdemelte ki a rangos elismerést. A Magyar Mezőgazdaságnak mesélt találmányáról.

– Hogyan jött az alma állati kártevői elleni speciális csapda ötlete, amelyet Moly.net néven mutattál be a döntőben, ahová 40 országból 100 projekt érkezett? Ebben az innovációban a mezőgazdasági-agrár rész érdekelt inkább – hiszen ez egy ilyen szempontból hasznos találmány –, vagy az informatikai része, a megvalósítás?

– 2018 nyarán a kertünkben lévő két almafán hatalmas kárt okozott az almamoly. A lehullott gyümölcsök, de a fán maradók nagy része is kukacos volt. Ez nagy meglepetés volt, hiszen a szükséges növényvédelmi kezeléseket megkapták a fák. Ekkor kezdtem azon dolgozni, hogy vajon hogyan lehetne sikeresen védekezni az almamolyok kártétele ellen. Szerintem fontos, hogy hatékonyan, és pontosan tudjanak dolgozni a mezőgazdászok. A termékem segítségével nemcsak a termést óvnám meg, hanem annak minőségén is javíthatnánk. Szerintem fontos volt, hogy nemcsak az informatikai részébe, hanem az agrároldalába is ugyanúgy beleástam magam.

Zsigó Miklós Fotó: magyarmezogazdasag.hu

– Mik az előnyei a találmánynak, és mi a működési mechanizmusa? Miben jelent újítást az eddigi csapdákhoz képest?

– Hogyan lehetséges, hogy egy gyümölcsös minden „rovarlakóját” számon tartsuk? Erre a kérdésre kerestem a választ. A gazdák számára nagy segítséget jelent, ha folytonos megfigyelés alatt tudják tartani a gyümölcsösökben elhelyezett feromoncsapdákat. Az új kialakítású csapdákban egy jó minőségű kamerát, egy hőmérőszenzort és egy megfelelő mikrokontrollert vagy mikroszámítógépet is elhelyeztem, amelyek távirányítással vagy automatizálva képet készítenének, hogy éppen mi látható a csapdában. A fotók és az adatok felkerülnének egy online adatbázisba, illetve minden gazdának készül egy felület, ahol megtekintheti az adatokat, képeket, esetleg hónapokra, évekre visszamenőleg is. Így létrejön egy döntéstámogató rendszer, ami pontosítja a permetezések idejét.

– Jövőre érettségizel, most kezdted utolsó évedet a gimnáziumban. Mit tervezel, agrár területen tanulsz tovább?

– Így van, most vagyok végzős a Nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnáziumban. Mindenféleképpen informatikával szeretnék foglalkozni, valószínűleg gazdasági informatikus leszek a Corvinuson, de persze az agrártechnológia fejlesztését nem dobom el magamtól.

Az interjú befejezése a magyarmezogazdasag.hu-n olvasható. 

Neked ajánljuk
Önfenntartó, vízen lebegő holland tehenészet A legeltetés mint védekezés Hogyan előzhetné meg az emberiség az ökológiai összeomlást? 2. rész (videó) Nádirigókat tanulmányozhatunk Tiszakécskén Saját napot kapott az évben az ökológiai gazdálkodás
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam