2021. december 9., Natália
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Emu: sem oltás, sem madárinfluenza

Bellemu márkanéven kínálta a jobbnál jobb emuhústermékeket a Németh és Futás Kft. az OMÉK kistermelői piacán, és a bodrogközi gazdálkodók első magyarországi bemutatkozása várakozásaikon felül jól sikerült. Az emut nem kell oltani, és ez a pompás állat még a madárinfluenzára sem érzékeny.

A kiállítás utolsó napján már sem névjegykártyával, sem emusonkával nem tudtak szolgálni az érdeklődőknek az emufarm gazdálkodói. Volt viszont sokféle kolbász és szalámi, csípősek és csemegék, az egyik tiszta emuhúsból, a másik mangalica-emu vegyes alapanyagból, a harmadikat szarvasgombával dobták fel.

A kóstolók le voltak nyűgözve. Volt, aki az emuhús ízét a pulykához hasonlította, más a vadhúshoz, de azok álltak a legközelebb az igazsághoz, akik ettek már struccot, és felfedezték a hasonlóságot.

„Valami mást akartunk. Semmi fantasztikusat vagy rendkívülit, egyszerűen csak valami mást” – így kezdődik a bemutatkozás a vissi emufarm honlapján, és ezt emelte ki Sztankó Bernadett üzemvezető is a gazdálkodásukkal kapcsolatban. 

Szerinte emuból lehet a legjobb steaket készíteni, amit Angliában és Németországban már jól tudnak, ezért a steakhúsalapanyagot régóta oda exportálják a vissi emufarmról.

Emukolbász Fotó: emufarmviss.hu

Kiváló a beltartalma, szinte minden paraméterét tekintve felülmúlja a marhát, sertést, pulykát. Ami pedig a steakből kimarad, abból tökéletesen lehet füstölt árut, töltelékárut készíteni, szeretik a hazai piacokon, az OMÉK-on pedig étterem- és szállodalánc is felvette velük a kapcsolatot.

Vissen mintegy ezer emuja van a vállalkozásnak, amelyből 400 alkotja a törzsállományt. Az általuk rakott tojásokat helyben keltetik, majd 500-600 darabos vágóállat-állományuk lesz belőle évente.

Kifújt emutojáshéjak  Fotó: emufarmviss.hu

Mivel az emu Ausztráliából származik, a kontinensen nincsenek honos betegségei.

Fotó: emufarmviss.hu

Ettől függetlenül az emufarmot is felügyeli állatorvos, de

nem kell számolni azzal az állandó, strukturált oltásrendszerrel, amivel a csirkénél vagy más állatnál.

Mint legutóbb kiderült, ez a pompás állat még a madárinfluenzára sem érzékeny.

Neked ajánljuk
Milyen az élet egy közösségi kertben? (videó) Félbehagyták a világ első ökológiaiállam-kísérletét MarcARC Dufumiera: A termőföldtől a tányérig Árvizek és földcsuszamlások a Hawaii-szigeteken A szokásosnál nagyobb aszteroida repül el a Föld mellett
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam