Emu: sem oltás, sem madárinfluenza
Bellemu márkanéven kínálta a jobbnál jobb emuhústermékeket a Németh és Futás Kft. az OMÉK kistermelői piacán, és a bodrogközi gazdálkodók első magyarországi bemutatkozása várakozásaikon felül jól sikerült. Az emut nem kell oltani, és ez a pompás állat még a madárinfluenzára sem érzékeny.
A kiállítás utolsó napján már sem névjegykártyával, sem emusonkával nem tudtak szolgálni az érdeklődőknek az emufarm gazdálkodói. Volt viszont sokféle kolbász és szalámi, csípősek és csemegék, az egyik tiszta emuhúsból, a másik mangalica-emu vegyes alapanyagból, a harmadikat szarvasgombával dobták fel.
A kóstolók le voltak nyűgözve. Volt, aki az emuhús ízét a pulykához hasonlította, más a vadhúshoz, de azok álltak a legközelebb az igazsághoz, akik ettek már struccot, és felfedezték a hasonlóságot.
„Valami mást akartunk. Semmi fantasztikusat vagy rendkívülit, egyszerűen csak valami mást” – így kezdődik a bemutatkozás a vissi emufarm honlapján, és ezt emelte ki Sztankó Bernadett üzemvezető is a gazdálkodásukkal kapcsolatban.
Szerinte emuból lehet a legjobb steaket készíteni, amit Angliában és Németországban már jól tudnak, ezért a steakhúsalapanyagot régóta oda exportálják a vissi emufarmról.

Kiváló a beltartalma, szinte minden paraméterét tekintve felülmúlja a marhát, sertést, pulykát. Ami pedig a steakből kimarad, abból tökéletesen lehet füstölt árut, töltelékárut készíteni, szeretik a hazai piacokon, az OMÉK-on pedig étterem- és szállodalánc is felvette velük a kapcsolatot.
Vissen mintegy ezer emuja van a vállalkozásnak, amelyből 400 alkotja a törzsállományt. Az általuk rakott tojásokat helyben keltetik, majd 500-600 darabos vágóállat-állományuk lesz belőle évente.

Mivel az emu Ausztráliából származik, a kontinensen nincsenek honos betegségei.

Ettől függetlenül az emufarmot is felügyeli állatorvos, de
nem kell számolni azzal az állandó, strukturált oltásrendszerrel, amivel a csirkénél vagy más állatnál.
Mint legutóbb kiderült, ez a pompás állat még a madárinfluenzára sem érzékeny.