Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. április 6., Bíborka, Vilmos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A génszerkesztéssel szarvatlanított marhák átörökítik utódaikba a szarv hiányát

A szarvasmarhák szarvukkal sérüléseket tudnak okozni társaiknak és a gondozóknak, ezért gyakran már kisborjú korukban eltávolítják a szarvkezdeményeket. A Kaliforniai Egyetem kutatói génszerkesztéssel kikapcsolták a szarv növekedését okozó gént. A szarvatlan marhák a következő generációba is átadták a jelleget.

„Demonstráltuk, hogy lehetséges előállítani az egészséges, szarvatlan marhákat, amelyekben csak a szándékos gégmódosítás valósul meg”

– nyilatkozta a Nature Biotechnology folyóiratban közölt tanulmány egyik szerzője, Alison Van Eenennaam.

A kutatók szerint a génszerkesztés fájdalommentes alternatívát biztosít a szarv műtéti eltávolítása helyett.

Két szarv nélküli génszerkesztett bika egy szarvval rendelkező egyeddel a kontrollcsoportból
Fotó: ucdavis.edu/Alison L. Van Eenennaam

A szarv hiányát kiváltó génmutáció sikeres beépítéséről 2016-ban számoltak be először a kutatók, de eddig nem tudták, hogy a tulajdonság átörökíthető-e az utódokba – írja az index.hu.

A jelenlegi tanulmány igazolta ezt, ráadásul a kutatók

nem találtak semmiféle akaratlan módosulást, amit a génszerkesztés okozott volna.

Eddig egyetlen génmódosított állat kereskedelmi forgalomba hozását engedélyezték az Államokban: egy lazacét. E halban olyan gént változtattak meg, amelynek hatására nemcsak tavasszal és nyáron, hanem egész évben növekedhetnek a lazacok.

Neked ajánljuk
A precíziós gazdálkodás nem a szántóföldi növénytermesztők kiváltsága (videó) Laboratórium a telefonban: kártevők felismerésére is használható Támogassuk, segítsük a magyar gazdaság kis köreit! Kedves Szomszédaim, miben segíthetek? Magyar technológiák segíthetik a nyugat-balkáni térség klímavédelmét
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam