2020. szeptember 24., Gellért, Mercédesz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Alternatív növényfajták és talajkondicionálás a Közép-Tisza-menti térségben

Saját nemesítésű alternatív növényfajtáit, valamint talajkondicionálási kutatásainak eredményeit mutatta be gazdálkodóknak a Debreceni Egyetem AKIT Karcagi Kutatóintézete. A speciális fajták és talajjavító módszerek megoldást jelentenek a Közép-Tisza-menti térség számára.

Őszi kalászosaik mellett az alternatív növények közül köles, cirok, mohar, takarmányborsó, pannon bükköny és szegletes lednek fajtákkal foglalkozik a DE AKIT Karcagi Kutatóintézete. A fajokból mintegy 50 fajtát nemesítettek az évek során, amelyek közül 10-15 minden évben elérhető a gazdálkodók számára.

„Fajtáink a Közép-Tisza-mente több százezer hektáros szikes, nehéz mechanikai összetételű, nagy agyagtartalmú, nehezen művelhető talajain is eredményesen termeszthetők”

– mondta a múlt heti fajtabemutatón Zsembeli József, a kutatóintézet igazgatója.

Az intézmény bemutatókertjében több karcagi nemesítésű cirok- és szudánifű hibridet tekinthettek meg a szakmai nap résztvevői.

Fotó: unideb.hu

A környezeti feltételekhez, a szélsőségekhez való alkalmazkodásban a fajták mellett az agrotechnika a másik elengedhetetlen tényező. Az intézet hét évvel ezelőtt kezdett alternatív talajkondicionálási kutatásokat. Tápanyag-gazdálkodási és talajjavítási módszereik 4-5 éve már látványos eredményeket hoznak.

„Talajkondicionáló szereinkkel néhány éven belül még szélsőséges adottságok között is nagyobb termésmennyiség, jobb fizikai, kémiai és biológiai állapot alakul ki a talajban” – mutatott rá az igazgató.

Fotó: unideb.hu

A szántóföldi és talajkondicionálási kísérletek bemutatója mellett a gazdálkodók előadásokat is hallhattak a karcagi szakmai napon, melyet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Megyei Szervezetével és az Impavidus Trade Zrt.-vel közösen szervezett a karcagi kutatóintézet. A partnerektől áttekintést kaptak többek között

a talaj biológiai sokféleségéről és aktivitásáról, az algák talajjavító hatásáról, a precíz mintavételről, a talajszkenner használatáról, valamint az agrár-környezetgazdálkodásban rendelkezésre álló pályázati forrásokról.

Fotó: unideb.hu

Átadták emellett az Alternatív Nap és Fajtabemutató keretében a DE Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság 4 évvel ezelőtt alapított Vezekényi Ernő-díját. A karcagi kutatóintézet alapító igazgatójáról elnevezett kitüntetést idén František Václavik, az Olmix Group csehországi és szlovákiai leányvállalatainak igazgatója vehette át Dobránszki Judit főigazgatótól, a közös kutatási együttműködés elismeréseként.

Neked ajánljuk
Amire senki nem gondolt: gyümölcsök fölé tettek napelemet Megoldaná a globális élelmezési problémákat egy magyar kutató Hidegen hagyja a beporzókat a virágillat a szennyezett levegőben Állami támogatás az elektromos rásegítésű kerékpárokra Egyre kevesebb a jég az Északi-sarkkörön
Tovább a forrásra: unideb.hu
Vissza
Hírfolyam